Akmenų ekspertai paaiškino, kodėl titnagas geresnis už gintarą

Kiek daugiau nei trys šimtai žmonių nusprendė, kad nacionaliniu Lietuvos akmeniu turi tapti titnagas. Taigi užmirškite gintarą: nuo šiol didžiuosimės titnagu. Apskritai, reiktų džiaugtis, kad balsavime nelaimėjo tokie kandidatai, kaip konglomeratas, gipsas, klintys, skalūnai ar pilkas lauko akmenėlis.

Nacionalinis Lietuvos akmuo – titnagas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nacionalinis Lietuvos akmuo – titnagas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Sep 14, 2015, 10:46 AM, atnaujinta Oct 15, 2017, 11:38 PM

Sprendimą titnagą paskelbti nacionaliniu Lietuvos akmeniu priėmė Lietuvos geologų sąjunga (LGS). Jį rinko pernai vykusio sąjungos suvažiavimo dalyviai, šiųmetės Geologų dienos šventės dalyviai ir LGS svetainės lankytojai. Visais šiais būdais balsavime dalyvavo beveik 320 žmonių.

Nuliūdusiems ar supykusiems, kad negalėjo dalyvauti tokiame svarbiame balsavime, LGS pirmininkė Rimantė Guobytė patarė aktyviau domėtis geologija.

Be titnago ir gintaro, balsavime taip pat dalyvavo granitas, anhidritas, konglomeratas, gipsas, klintis, skalūnai, smiltainis ir kiti akmenys, dalyviai galėjo siūlyti ir savo variantus. Pasinaudodami šia galimybe, keliasdešimt geologijos veteranų savo balsus atidavė paprasčiausiam pilkam lauko akmenėliui.

Beje, gintaras nuo titnago balsavime atsiliko vos keliais balsais.

R.Guobytė svarstė, kad gal ir gerai, jog lietuviai neišsirinko gintaro – jį nacionaliniu akmeniu jau yra pasiskelbę lenkai. „Tarkim, suvažiavime 4 ar 5 balsais nugalėjo gintaras, tiesa, ten vyravo vyresnio amžiaus moteriškas kolektyvas, taigi tai suprantama. Kiek kalbėjau su specialistais, ypač jaunesni žmonės labiau palaikė titnagą“, – teigė R.Guobytė.

Atspindi Lietuvos tvirtybę

Titnagas yra kieta trapi kriaukliško lūžio uoliena. Jo gyslų ir gniutulų randama įvairaus amžiaus karbonatinėse uolienose, o paviršiuje aptinkama morenose, žvyrynuose.

Geologijos ekspertė Gražina Skridlaitė pabrėžė, kad titnagas ne tik daugeliui puikiai žinomas, bet ir paplitęs Lietuvoje. Tai yra viena seniausių naudingųjų iškasenų, iš kurios jau prieš 45 tūkst. metų buvo gaminami įrankiai – rėžtukai, kaltai, kirviai, strėlių antgaliai, ietigaliai ir kt.

„Titnagas geologams priimtinesnis, nes jis yra plačiai paplitęs, antra, tai – tvirtumo, kietumo įsikūnijimas, taigi toks akmuo labiau tinka kaip simbolis. Mes kaip ir norėtume, kad Lietuva turėtų tvirtybės, šviesos simbolį akmens pavidale. O ir skamba gražiai, tiek geologams, tiek paprastiems žmonėms puikiai žinomas“, – sakė G.Skridlaitė.

Nors daugelis titnagą įsivaizduoja kaip tamsią uolieną, iš tiesų jis gali būti įvairių spalvų – ne tik juodas, bet ir pilkas, baltas, gelsvas, melsvas. Iš jo net gaminami juvelyriniai dirbiniai, o Anglijoje ši medžiaga naudota bažnyčių statyboje. Maža to, titnage, kaip ir gintare, galima rasti įvairių inkliuzų, kurie suteikia vertingos informacijos apie Žemės praeitį.

Lietuvoje titnago gumburų galima rasti kreidos luistuose Nemuno, Merkio ir Jiesios upių atodangose. Daug šių gumburų ar jų skeveldrų yra Lazdijų, Varėnos, Šalčininkų rajonų laukuose, žvyrynuose, upių pakrantėse. Ypač gausu titnago kreidos mergelio luistuose Varėnos rajone.

Savo nuomonę apie tai, kas turėtų būti nacionalinis Lietuvos akmuo, kviečiame išsakyti apklausoje, kurią rasite po šiuo straipsniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.