Ar realybėje įmanomas „Diena po rytojaus“ scenarijus?

Sautamptono universiteto tyrėjas pabandė nustatyti, ar filme „Diena po rytojaus“ vaizduojami katastrofiški Žemės klimato pokyčiai yra moksliškai įmanomi.

„Diena po rytojaus“ filme vaizduojama, kaip staigūs meridianinės oro masių cirkuliacijos pokyčiai sukelia pasaulio pabaigą.<br>ViDA Press nuotr.
„Diena po rytojaus“ filme vaizduojama, kaip staigūs meridianinės oro masių cirkuliacijos pokyčiai sukelia pasaulio pabaigą.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt

Oct 16, 2015, 1:23 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 4:01 PM

„Diena po rytojaus“ filme vaizduojama, kaip staigūs meridianinės oro masių cirkuliacijos pokyčiai sukelia pasaulio pabaigą. Filmas susilaukė nemažai mokslininkų kritikos.

Profesorius Sybrenas Drijfhoutas nustatė, kad, jeigu globalinis atšilimas ir oro masių cirkuliacijos pokyčiai vyks kartu, per 20 metų klimatas ne kais, o šals.

„Įvykus staigiems cirkuliacijos pokyčiams, Žemei sugrįžti prie normalios temperatūros prireiktų maždaug 40 metų. Šiaurinėje Atlanto vandenyno dalyje tai gali užtrukti ir 100 metų“, – pasakoja S.Drijfhoutas.

Įdomu tai, kad atmosferos vėsimas yra susijęs su karšto oro masės tekėjimu į vandenyną, šį reiškinį mokslininkai stebi jau 15 metų.

„Kai atvėsimą sukelia ugnikalnio išsiveržimas arba jis atsiranda dėl „šiltnamio efekto“, karšto oro kryptis keičiasi: ne iš atmosferos į vandenyną, o iš vandenyno į atmosferą“, – aiškina profesorius.

Tiesa, kadangi šiuo metu globalinis atšilimas nėra toks staigus ir stiprus, greičiausiai karšto oro masės tekėjimo kryptį įtakoja keli aspektai. Tai gali būti „El Nino“ ir panašūs reiškiniai.

Tyrimas publikuotas „Nature Scientific Report“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.