Kinai šiurpina: masiškai klonuos gyvūnus, ateityje – ir žmones

Kinijoje statoma gamykla, kurioje bus klonuojami įvairūs gyvūnai – nuo maistui skirtų karvių iki šunų ir žirgų. Maža to, gamyklai vadovaujantis mokslininkas drąsiai kalba ir apie galimybes klonuoti žmones.

X.Xiaochunas mano, kad ateityje laboratorija galės klonuoti rūšis, kurioms gresia išnykimas, ar net žmones.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
X.Xiaochunas mano, kad ateityje laboratorija galės klonuoti rūšis, kurioms gresia išnykimas, ar net žmones.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2015, 7:47 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 3:31 PM

Gamykloje, į kurią Kinijos biotechnologijų kompanija „Boyalife“ ir Pietų Korėjos „Sooam Biotech“ investavo per 200 mln. juanių (apie 29,5 mln. eurų), bus įrengtos klonavimo laboratorijos ir genų bankas. Numatoma, kad „gamybą“ ji pradės per ateinančius septynis mėnesius, o ateityje tikisi per metus klonuoti iki milijono karvių.

Tiandzino mieste statomoje laboratorijoje numatoma klonuoti ne tik galvijus, bet ir kitus pardavimui skirtus gyvūnus, pvz., policijos šunis, lenktyninius žirgus.

„Kinijos ūkininkai nesugeba pagaminti pakankamai jautienos, kad patenkintų rinkos poreikius“, – sakė „Boyalife“ valdybos pirmininkas Xu Xiaochunas. Jis įsitikinęs: klonuotų gyvūnų mėsą bus saugu valgyto, o pirkėjai jos nesibodės.

Dar daugiau: X.Xiaochunas mano, kad ateityje laboratorija galės klonuoti rūšis, kurioms gresia išnykimas, ar net žmones.

„Technologija jau sukurta. Jei bus leista tai daryti, nemanau, kad yra kompanijų, kurios turėtų geresnę technologiją nei mūsų“, – pareiškė jis.

Jis patikino, kad šiuo metu žmonių klonavimu įmonė neužsiima. Tačiau pabrėžė, kad ateityje visuomenės požiūris gali pasikeisti – kaip, jo žodžiais, keičiasi požiūris į homoseksualumą. Beje, jo nuomone, žmonių klonavimas galėtų sudominti būtent netradicinės seksualinės orientacijos asmenis.

„Deja, šiuo metu vienintelis būdas gauti vaiką yra iš mamos ir tėčio. Galbūt ateityje turėsite ne vieną, o tris pasirinkimus. Arba bus „pusę per pusę“, arba turėsite galimybę pasirinkti 100 proc. tėčių genetiką, arba 100 proc. mamų. Tai – tik pasirinkimo galimybė“, – tęsė X.Xiaochunas.

„Sooam Biotech“ įkūrėjas Hwangas Woo-sukas prieš dešimtmetį buvo sulaukęs didelio žiniasklaidos dėmesio po to, kai jis pasigyrė klonavęs žmogaus embriono kamienines ląsteles. Tačiau vėliau paaiškėjo įvairūs etiniai pažeidimai, o tyrimas pripažintas suklastotu. Šiuo metu „Sooam Biotech“ neslepia ambicijų klonuoti mamutus.

Parengta pagal News.sky.com ir Phys.org inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.