Periodinėje elementų lentelėje – pokyčiai

Į periodinę elementų lentelę oficialiai įtraukti keturi nauji cheminiai elementai, kuriuos atrado Rusijos, Amerikos ir Japonijos mokslininkai – taip buvo užbaigta septintoji lentelės eilė.

113-ojo elemento atradimas priskirtas Japonijos mokslininkų komandai iš RIKEN instituto, kuriai vadovavo Kosuke Morita.<br>AFP/Scanpix nuotr.
113-ojo elemento atradimas priskirtas Japonijos mokslininkų komandai iš RIKEN instituto, kuriai vadovavo Kosuke Morita.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2016, 2:00 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 10:59 PM

Šiuos pakeitimus Tarptautinė teorinės ir taikomosios chemijos sąjunga IUPAC įtvirtino Naujųjų metų išvakarėse, pranešė BBC.

Ekspertai priėjo išvadą, kad Rusijos ir Amerikos tyrėjai pateikė pakankamai įrodymų, kad būtų galima skelbti apie 115, 117 ir 118 elementų atradimą. Dar vieno, 113-ojo elemento, atradimas priskirtas Japonijos mokslininkų komandai iš RIKEN instituto.

Naujųjų cheminių elementų atradėjams pasiūlyta sugalvoti nuolatinius jų pavadinimus ir cheminius simbolius.

„Chemikų bendruomenė nekantrauja pamatyti savo išpuoselėtąją lentelę, užbaigtą iki septintosios eilės“, – teigė profesorius Janas Reedijkas iš IUPAC.

Naujų elementų pavadinimai gali būti siejami su mitologija, mineralais, vieta ar šalimi, savybe ar mokslininku.

Gavę siūlomus pavadinimus ir dviejų raidžių simbolius, IUPAC atstovai pateiks juos viešajam svarstymui, kuris gali užtrukti penkis mėnesius. Tuomet organizacijos taryba priims galutinį sprendimą.

Paskutinį kartą periodinė elementų lentelė buvo papildyta 2011 metais, kuomet į ją įtraukti elementai nr. 114 ir 116.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.