Ketvirtadienį bus atskleista viena didžiausių mokslo paslapčių

Mėnesį tvyrojusi intriga apie vieną svarbiausių šimtmečio fizikos atradimų – aptiktas gravitacines bangas – ketvirtadienį bus išsklaidyta. Mokslininkai rengia spaudos konferenciją, kurios metu atskleis, ar jiems pavyko užfiksuoti erdvėlaikio išlinkimo raibulius, kuriuos numato A.Einsteino bendrojo reliatyvumo teorija.

Taip iliustracijose vaizduojamas gravitacinių bangų veikimas.<br>123rf nuotr.
Taip iliustracijose vaizduojamas gravitacinių bangų veikimas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2016, 11:05 AM, atnaujinta Jun 8, 2017, 5:54 PM

Gandai apie šį atradimą sklando jau nuo šių metų pradžios, tačiau eksperimentą vykdančios LIGO („Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory“) grupės atstovai laiko liežuvį už dantų.

Na, bent jau laikė iki šiol – ketvirtadienį tyla bus nutraukta. Vašingtone vyksiančioje konferencijoje dalyvaus LIGO atstovai bei mokslininkai iš Kalifornijos technologijos instituto ir Masačusetso technologijos instituto, skelbia Phys.org.

Kvietime nurodoma, kad mokslininkai „pateiks naujausią informaciją apie bandymus užfiksuoti gravitacines bangas – arba erdvėlaikio raibulius – naudojant LIGO“.

Gravitacines bangas A.Einsteinas numatė dar 1916 metais. Jos sklinda iš pačių energingiausių Visatos įvykių, tokių kaip žvaigždžių sprogimai ar juodųjų bedugnių susiliejimai.

Manoma, kad gravitacinės bangos atsirado per Didįjį sprogimą prieš 13,8 milijardo metų. Kaip ir raibuliai nuo į ežerą įmesto akmens, gravitacinės bangos neša katastrofinių įvykių energiją per Visatą kaip gravitacinį spinduliavimą.

Pagal A.Einsteino bendrąją reliatyvumo teoriją, gravitacinės bangos paaiškina, kaip masė Visatoje keičia erdvės formą. Dėl gravitacinių bangų erdvėlaikis šalia masyvių objektų gali išlinkti ir tokia išlinkusia forma gali sklisti erdve, panašiai kaip seisminės bangos sklinda Žemės pluta.

Iki šiol gravitacinių bangų niekam nebuvo pavykę stebėti tiesiogiai. Fizikų skaičiavimų duomenimis, gravitacinėms bangoms pasiekus Žemę, jų amplitudė būna milijardosios atomo skersmens dalies eilės. Joms išmatuoti reikia ypač tikslių instrumentų ir aplinkos be jokių trikdžių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Taking Regional Leadership in Green Finance