Nauji įrodymai: dinozaurų išnykimą lėmė ne meteoritas

Šis įvykis laikomas didžiausiu gyvybės išnykimu Žemės istorijoje. Prieš maždaug 66 mln. metų į planetą rėžėsi milžiniškas meteoritas, į atmosferą pakėlęs didžiulį kiekį dujų ir dulkių, o tai lėmė ekstremalius klimato pokyčius. Dėl to išnyko ir Žemėje karaliavę dinozaurai. Tačiau nauji įrodymai rodo, kad dinozaurų padėtis dar iki šio įvykio buvo komplikuota.

Dinozaurų populiacijos pradėjo mažėti dar apie 24 mln. metų prieš meteorito smūgį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dinozaurų populiacijos pradėjo mažėti dar apie 24 mln. metų prieš meteorito smūgį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dinozaurų rūšims nykstant, jų nepakeitė naujos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dinozaurų rūšims nykstant, jų nepakeitė naujos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 19, 2016, 2:30 PM, atnaujinta May 28, 2017, 9:51 AM

Jungtinės Karalystės tyrėjai atskleidė, kad didžioji dalis dinozaurų rūšių pradėjo nykti gerokai anksčiau nei į Žemę rėžėsi didžiulis meteoritas, išmušęs Čiksulubo kraterį Meksikoje ir visiems laikams pakeitęs Žemės ekosistemą. Taigi kad ir kaip norėtųsi dinozaurų išnaikinimu apkaltinti vieną didžiulį kosminį kūną, tiesa ta, kad masiniai gyvybės išnykimai Žemėje visuomet buvo ilgai trunkantys procesai.

Atlikę išsamią dinozaurų fosilijų analizę mokslininkai priėjo išvadą, kad dinozaurų populiacijos pradėjo mažėti dar apie 24 mln. metų prieš šio meteorito smūgį. Mokslinį straipsnį apie tai publikavo žurnalas „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Tyrėjai nustatė, kad trijų pagrindinių dinozaurų būrių – paukščiadubenių, zauropodų ir terapodų – populiacijos pradėjo mažėti dar prieš maždaug 90 mln. metų. Tuo metu įvairios dinozaurų rūšys ėmė nykti greičiau nei kūrėsi naujos rūšys – kitaip sakant, dinozaurų rūšims nykstant, jų nepakeitė naujos.

Rūšių nykimas yra įprasto gyvybės ciklo dalis, tačiau dažniausiai sveikame būryje naujos rūšys vystosi panašiu ar didesniu greičiu nei nyksta senos.

Dinozaurų atveju taip nebuvo – didieji būriai pradėjo nykti 24 mln. metų prieš meteorito smūgį. Ši taisyklė negalioja tik keliems „laimingiems“ pobūriams, kuriuose rūšių skaičius tuo metu augo.

Vienas tokių porūšių – hadrozauridai (arba ančiasnapiai dinozaurai). Beje, yra įrodymų, kad jo atstovų išliko ir po meteorito smūgio.

Šis „laipsniško mažėjimo“ scenarijus rodo, kad Čiksulubo katastrofa nebuvo dinozaurų išnykimo priežastis, o veikiau paskutinis smūgis silpnėjančiai gyvūnų grupei.

Kodėl prieš 90 mln. metų dinozaurų situacija Žemėje ėmė prastėti? Tai galėjo lemti daug priežasčių. Planetoje vyko dideli pokyčiai – atsiskyrė du superžemynai, smarkiai pasikeitė jūros lygis. Tuo pačiu metu Indijoje, Dekano trapuose išsiveržė superugnikalniai, kuriuos kai kurie geologai ne sykį kaltino dinozaurų išnaikinimu.

Visi šie įvykiai lėmė dinozaurų gyvenamųjų plotų mažėjimą, dėl to nyko ir dinozaurų populiacijos. Smogus meteoritui daugybė dinozaurų žuvo ir silpstančios rūšys tiesiog nepajėgė atsitiesti – kuo mažesnė populiacija ir kuo daugiau individų žūsta, tuo sunkiau rūšiai išlikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.