Išlydytas varis neįveikė „Big Mac“ mėsainio: kas vyksta?

Lydytas varis „atšoko“ nuo mėsainio.<br>Kadras iš „YouTube“
Lydytas varis „atšoko“ nuo mėsainio.<br>Kadras iš „YouTube“
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

May 3, 2016, 8:46 AM, atnaujinta May 26, 2017, 8:18 PM

Net ir keisčiausi kulinarijos šedevrai nublanksta prieš „McDonald's“ mėsainio „Big Mac“ ir lydyto vario derinį. Būtent tokį „patiekalą“ „YouTube“ vartotojas slapyvardžiu Tito4re bandė pasigaminti vakarienei.

Žinoma, mes tik juokaujame. Tokio derinio niekas nesiruošė valgyti, tačiau patikrinti, kaip greitai 1085 laipsnių Celsijaus temperatūros masė suskaidys mėsainį, išties įdomu.

Labiausiai šokiruoja tai, kad mėsainis tokiam poveikiui ilgai nepasidavė. Daugelis, turbūt, susimąstė, kaip sunkiai tokį maistą virškina žmogaus organizmas.

Tik neskubėkite žegnotis kaskart eidami pro greito maisto užkandines. Viskas nėra taip baisu, kaip atrodo. Tiesiog dėl to kaltas Leidenfrosto efektas. Jis pasireiškia bet kuriam skysčiui susidūrus su kitu žymiai kitokios temperatūros objektu.

Jei lavos srautas staiga išsilieja į jūrą, temperatūrų skirtumas akimirksniu išgarina vandenį ir sukuria garų plėvelę. Ji išnyksta tik lavos ir vandens temperatūroms susilyginus. Tuo metu kartais net įvyksta sprogimas.

Vaizdo įraše išlydytas varis susiduria su kur kas šaltesniu ir šiek tiek drėgnu mėsainio paviršiumi, todėl taip pat susidaro garų plėvelė. Dėl to varis šiek tiek pakyla į viršų. Pilant verdantį vandenį toks pat poveikis nepasireikštų, nes temperatūrų skirtumas tarp jo ir mėsainio nebūtų pakankamai didelis.

Taigi kad ir kaip norėtųsi šį keistą fenomeną susieti su mėsainyje esančiais konservantais, jie tik prailgina produktų galiojimą, bet neturi įtakos „kovoje“ su lydytu variu.

Vis dėlto šis eksperimentas yra dar vienas įrodymas, kaip nesunkiai galima pamiršti tikrąjį mokslą ir pradėti spekuliacijas žiniasklaidoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.