Revoliucija: stalo dydžio turbina elektra aprūpins visą miestelį

„General Electric“ (GE) paskelbė sukūrusi stalo dydžio turbinos prototipą, kuris, naudodamas superkritinį anglies dvideginį, gali elektros energija aprūpinti daugiau nei 10 tūkst. namų.

Anglies dioksidu varomos turbinos prototipas.<br>„GE Global Research“ nuotr.
Anglies dioksidu varomos turbinos prototipas.<br>„GE Global Research“ nuotr.
Anglies dioksidu varomos turbinos prototipas.<br>„GE Global Research“ nuotr.
Anglies dioksidu varomos turbinos prototipas.<br>„GE Global Research“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Technologijos.lt

Jun 1, 2016, 5:12 PM, atnaujinta May 23, 2017, 9:25 AM

„Pasaulis nuolat ieško švaresnių ar efektyvesnių būdų generuoti elektrą, – sako GE garinių turbinų specialistas Dougas Hoferis. – Mūsų išrastas būdas galėtų suderinti šiuos abu aspektus.“

Superkritinis skystis

Superkritinis skystis – medžiagos būsena, pasiekiama slegiant dujas aukštoje temperatūroje ir šis skystis yra labai geras tirpiklis.

Šie skysčiai gali judėti pro kietąsias daleles. Taip pat jie gali ištirpinti medžiagas, jei lieka skystoje formoje. Todėl net ir maži slėgio ar temperatūros pakitimai gali sukelti dramatiškus tankio pokyčius.

Pavyzdžiui, vandens garai gali tapti superkritinės būsenos skysčiu garo turbinose, o tuomet kyla grėsmė, kad jis ištirpdys turbinos menčių briaunas.

Superkritinės būsenos anglies dioksidas yra naudojamas kofeino iš kavos pupelių pašalinimui, kartais ir sausam drabužių valymui. Raketų skystas kuras taip pat tampa superkritiniu, kuomet veržiasi iš turbinų.

Revoliucinė technologija

Garo turbinos, kurios paprastai yra 10 kartų didesnės už naująjį „General Electric“ prototipą, konvertuoja apie 45 proc. savo šilumos į elektros energiją. Kompanija tiki, kad jų mažesnioji versija efektyvumą padidins iki 50 proc.

Taip yra dėl anglies dioksido, kuris sušyla ir atvėsta žymiai greičiau nei, pavyzdžiui, vanduo.

GE ketina panaudoti anglies dioksidą ilgesniam šilumos išsaugojimui. Tam bus naudojama išlydyta druska, kuri sulaikys įeinančią šilumą ir perkels ją į kieto anglies dioksido (sauso ledo) blokus.

Šildomas sausas ledas staigiai plečiasi ir galiausiai tampa superkritiniu. Tai jam leidžia intensyviai tekėti į turbiną. Šis procesas vyksta kur kas greičiau nei naudojant vandens garus. Taigi pasiekiamas žymiai didesnis efektyvumas.

Jei šis prototipas būtų naudojamas didžiausioje šiluminėje jėgainėje Maroke, jis sutaupytų iki 68 proc. energijos ir tai būtų efektyviausia elektrinė pasaulyje. Maža to, lyginant su įprastomis turbinomis, kurios apsisuka per 30 minučių, superkritinio anglies dioksido turbina užtruktų vos minutę.

Ir nors artimiausiu metu tokios turbinos ant savo stalo tikriausiai neturėsite, mokslininkai žada toliau intensyviai dirbti, kad ši idėja taptų realybe ir sukeltų tikrą revoliuciją energetikoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.