Mokslininkai nustatė, kas valdo mūsų elgesį

Per daugelį metų analizuojant nusikaltimus pastebėta, kad nusikaltimų pobūdis yra susijęs su gyvenamąja zona. Mokslininkai pastebėjo tendenciją, kad daugiau nusikaltimų padaro ties ekvatoriumi gyvenančios tautos. Jie aiškina, kad aukštesnė oro temperatūra žmones veikia neigiamai – jie tampa irzlesni ir agresyvesni.

Lietuviai pakilus temperatūrai dažniau atsipalaiduoja, tačiau jei karštis laikytųsi ištisus metus?<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuviai pakilus temperatūrai dažniau atsipalaiduoja, tačiau jei karštis laikytųsi ištisus metus?<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

86milijardai.lt

Jun 28, 2016, 7:41 PM, atnaujinta May 20, 2017, 10:00 AM

Ohajo universiteto komunikacijų ir psichologijos profesorius Bradas Bushmanas teigia, kad metų laikų kaitos nebuvimas ir nuolatinė aukšta oro temperatūra neigiamai veikia žmogaus organizmą, turi neigiamos įtakos gyvenimo tempui (stipriai jį pagreitina) bei ateities planų kūrimui, taip pat yra prastėjančios savikontrolės kaltininkas. Klimatas formuoja mūsų gyvenimo būdą, daro įtaką kultūrai bei kasdienei veiklai.

Vrije universiteto Amsterdame psichologijos profesorius Paulas van Langas, taip pat tiki, kad naujas mokslininkų modelis teisingai paaiškina agresyvaus elgesio priežastis. Tyrinėtojai šį modelį pavadino „Klimato įtaka žmonių agresijai ir agresijos kontrolė“.

Yra sukurtos dvi pagrindinės teorijos, paaiškinančios kaitros ir agresyvus elgesio ryšį. Pirmoji teigia, kad žmonės daro nusikaltimus ir agresiją prieš kitus naudoja tada, kai jaučiasi emociškai suirzę ir išsekę. Aukšta oro temperatūra sukelia būtent tokius neigiamus simptomus.

Pasak antrosios, esant karštai oro temperatūrai žmonės dažniau išeina iš namų, keliauja į paplūdimius ir bendrauja su aplinkiniais. Nenuostabu, kad bendraujant su skirtingais žmonėmis iškyla didesnė tikimybė kilti konfliktams ar nesusipratimams.

Negalima teigti, kad tik klimatas, kuriame gyvename, lemia mūsų charakterį bei asmenines savybes, tačiau temperamento ir kultūros formavimuisi įtakos jis tikrai turi.

Parengė Eglė Jurevičiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.