Stephenas Hawkingas įspėja žmoniją: tai mus pražudys

Anot S.Hawkingo, žmonijos išlikimui didelį pavojų kelia tarša ir nevaldomas populiacijos augimas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Anot S.Hawkingo, žmonijos išlikimui didelį pavojų kelia tarša ir nevaldomas populiacijos augimas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2016, 2:15 PM, atnaujinta May 20, 2017, 8:39 AM

Fizikos genijus, profesorius Stephenas Hawkingas teigia esąs įsitikinęs, kad didžiausią grėsmę žmonijai kelia mūsų godumas ir kvailumas. Taip pat jis atkreipia dėmesį į grėsmes, kurias gali kelti dirbtinis intelektas.

Tai jis pareiškė naujausiame interviu legendiniam žurnalistui Larry Kingui. Jiedu bendravo ir prieš šešerius metus, todėl L.Kingas prisiminė, kad tąkart fizikas kaip didžiausias grėsmes įvardijo žmonių „godumą ir kvailumą“.

Dabar perklaustas, ar žmonijos susinaikinimo planas vyksta pagal jo scenarijų, S.Hawkingas atsakė: „Mes tikrai netapome mažiau godūs ar mažiau kvaili.“

Teorinės fizikos genijus prisiminė anuomet atkreipęs dėmesį į pavojų, kurį kelia tarša ir nevaldomas populiacijos augimas. Ir situacija tik blogėja. „Nuo tada, kai paskutinį kartą kalbėjomės, žmonijos populiacija išaugo puse milijardo ir tam nematyti galo. Esant tokiam augimui, 2100-aisiais turėsime 11 milijardų žmonių. Oro užterštumas per pastaruosius penkerius metus padidėjo 8 procentais. Daugiau nei 80 procentų didmiesčių gyventojų kenčia nuo per didelės oro taršos.“

Interviu metu jis dar sykį atkreipė dėmesį į kuriamo dirbtinio intelekto grėsmę ir įspėjo apie galimą sukilimą prieš žmoniją.

„Dirbtinis intelektas gali vystytis sparčiau nei žmonija. Būtų palanku, jei dirbtinis intelektas galėtų egzistuoti kartu su žmonėmis, – teigė S.Hawkingas. – Tačiau kai mašinos pasieks kritinę ribą ir sugebės pačios evoliucionuoti, negalime prognozuoti, ar jų tikslai sutaps su mūsiškiais.“

Žinoma, interviu metu fizikas pateikė ir ne tokių gąsdinančių pastebėjimų. Antai didžiausią smalsumą jam kelia egzistenciniai klausimai.

„Kodėl Visata ir visi gamtos dėsniai egzistuoja? Ar jie būtini? Iš vienos pusės, taip, – kitu atveju mūsų čia nebūtų ir nė negalėtume to paklausti. Tačiau ar yra svarsbesnė priežastis?“ – retoriškai klausė S.Hawkingas.

Beje, anksčiau į klausimą, kas jį labiausiai stebina šiame pasaulyje, S.Hawkingas atsakė kiek kitaip: „Moterys. Jos man – visiška paslaptis.“ Dabar fizikas pareiškė daug apie jas sužinojęs.

Parengta pagal Rt.com ir Huffingtonpost.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.