Vėžio tyrimų proveržis: naujas metodas eliminuoja klaidas

Patologai pastaruosius 100 metų ligas diagnozuoja beveik taip pat: mikroskopu tiria audinius ir ieško ląstelių pakitimų. Tačiau dirbtinis intelektas (DI) gali padėti ligas nustatyti kur kas tiksliau, greičiau ir paprasčiau.

Bendras žmogaus ir kompiuterio darbas beveik nepalieka vietos klaidoms.<br>123rf nuotr.
Bendras žmogaus ir kompiuterio darbas beveik nepalieka vietos klaidoms.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Robotika.lt

Jul 7, 2016, 10:48 AM, atnaujinta May 19, 2017, 3:35 PM

Harvardo medicinos mokyklos mokslininkai sukūrė DI metodą, kuris mokytų kompiuterius skaityti patologinius mėginius. Jų tikslas – ateityje sukurti DI sistemą, galinčią savarankiškai juos analizuoti.

„Mūsų metodas remiasi giliojo mokymosi metodu. Tai moko kompiuterius analizuoti net sudėtingus mėginius“, – pasakojo vienas iš sistemą sukūrusių mokslininkų Andrew Beckas.

A.Becko ir jo kolegų sistema neseniai buvo testuojama. Jai duotos nuotraukos su limfiniais mazgais, kurie galbūt yra krūties vėžio dariniai, rašo Sciencedaily.com.

„Atpažinti metastazavusio vėžio susirgimą paciento limfmazgiuose yra vienas iš svarbiausių uždavinių patologams. Jie mikroskopu turi peržiūrėti milijonus ląstelių ir aptikti pakitimus keliose iš jų. Manėme, kad tai puikiai gali atlikti DI sistema. Ir buvome teisūs“, – teigė A.Beckas.

Mokslininkų sukurta sistema suveikė 92 proc. tikslumu. Palyginimui, žmogaus tikslumas siekia apie 96 proc. Sujungus patologų ir kompiuterio rezultatus, tikslumas siekė net 99,5 proc.

„Mūsų tyrimas parodė, kad bendras žmogaus ir kompiuterio darbas beveik nepalieka vietos klaidoms. Diagnozuojant vėžį klaidų privalome išvengti“, – sakė A.Beckas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.