Beveik stebuklas – sukurtas nenutrūkstamas vyno šaltinis

Kristaus stebuklų mokslininkai kol kas nepakartojo, vandens vynu paversti dar neišmoko, tačiau priartėjo kaip niekada arti. „Ecole Plytechnique Federale de Lausanne“ instituto Šveicarijoje tyrėjų komanda sukūrė galima sakyti amžiną vyno šaltinį. Jų įrenginys gali tiekti vyną nenutrūkstama čiurkšle – tereikia įpilti vynuogių sulčių.

Kol kas šį vyną mokslininkams tenka ragauti iš itin mažų tauryčių.<br>nuotr. EPFL/Alain Herzog
Kol kas šį vyną mokslininkams tenka ragauti iš itin mažų tauryčių.<br>nuotr. EPFL/Alain Herzog
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2016, 10:14 AM, atnaujinta May 18, 2017, 4:31 PM

Mikrovyninę šveicarų mokslininkai sukūrė kartu su Ajovos valstijos (JAV) Universiteto mechanikos ir inžinerijos profesoriumi Danieliu Attingeriu. Jie nesirengia pardavinėti šio gaminio visiems trokštantiems neišsenkamo alkoholio šaltinio, tačiau tiki, kad vyndariams jis gali padėti gerokai giliau perprasti fermentacijos procesą.

Įprastai vyno fermentacija vyksta bent dvi savaites. Todėl kiekvieną kartą tenka tiek laukti norint bent suprasti ką su vynuogių sultimis šį sykį padarys vyno mielės. D.Attingerio įrenginys vyną gamina nenutrūkstama nuolatine srove. Tiesa, lėtokai – vyno pagamina tik vieną mililitrą per valandą – tačiau vyndariams ir mažo kiekio pakaks, kad galėtų eksperimentuoti su įvairiais fermentavimo procesais.

Pats aparato veikimo principas gana paprastas ir šiek tiek primena arbatos maišelyje užplikymą. Per vamzdelį iki membranos, už kurios patalpintos vyno mielės, atiteka vynuogių sultys. Plonytėje membranoje daugybė nanoporų – mikroskopinių skylučių, lyg arbatos maišelyje. Kai sultys pro ja pasiekia mieles, jos akimirksniu absorbuoja cukrų ir pradeda gaminti alkoholį bei anglies dvideginį.

Kadangi mielės dirba labai mažoje erdvėje procesas vyksta labai greitai, akimirksniu susifermentavęs vynas išteka per kitą lataką iš kurio jau galima privarvinti taurę.

Lozanos instituto mikrosistemų laboratorijos vadovas Philippe’as Renaudas pripažino, kad ši magiška sistema tiktų ir vyno gamybai namie, tačiau tai nebūtų taip smagu, kaip gali pasirodyti.

„Tai būtų išsidirbinėjimas. Čia panaudotas gerokai supaprastintas procesas, todėl kol kas gauto skysčio skonis toli gražu neprimena gero vyno“, – išsklaidė rožines (raudonas ir baltas) svajones laboratorijos vadovas.

Tačiau kartą išleidęs džiną iš butelio… Na, gerai, vyną iš butelio, taip lengvai svajonės apie amžiną jo šaltinį nebeužsmaugsi. Dabar tik laiko klausimas, kada gims startuolis, kurio įrenginys pagal užsakymą tieks bet kokio skonio vyną litrais per minutę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.