Lietuvio sukurta pirštinė leidžia pasijusti nepažeidžiamam

Antrus metus iš eilės lietuvis mokslų daktaras Virginijus Urbelis laimi prestžinį apdovanojimą pasauliniame pramoninio dizaino konkurse „Red Dot Design Award“. Norvegijos kompanijoje dirbantis medžiagų specialistas sukūrė smūgiams ir prapjovimams atsparias apsaugines pirštines „Granberg 5501“.

Mokslų daktaras Virginijus Urbelis prestižinį „Red Dot Design Award“ apdovanojimą laimi antrus metus iš eilės.<br>„Red Dot Design Award“ nuotr.
Mokslų daktaras Virginijus Urbelis prestižinį „Red Dot Design Award“ apdovanojimą laimi antrus metus iš eilės.<br>„Red Dot Design Award“ nuotr.
Ekstremalioms darbo sąlygoms skirtos lietuvio sukurtos pirštinės nepadarytų gėdos ir Betmenui.<br>„Red Dot Design Award“ nuotr.
Ekstremalioms darbo sąlygoms skirtos lietuvio sukurtos pirštinės nepadarytų gėdos ir Betmenui.<br>„Red Dot Design Award“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 18, 2016, 2:51 PM, atnaujinta May 18, 2017, 1:02 PM

„Kadaise kaip ir visi galvojau, kad apsauginė pirštinė – tai tokia megzta su taškeliais ant delnų, kainuojanti 1 eurą, – sakė Virginijus Urbelis. – Tačiau akademinis projektas su partneriais Norvegijoje „Granberg AS“ bei jų siūlymas prisidėti prie apsauginės aprangos kūrimo stipriai pakeitė mano požiūrį. Skandinavijoje darbdaviai supranta, kad aukštos kokybės ir patraukliai atrodančios darbo apsaugos priemonės motyvuoja darbuotojus geriau dirbti.“

Nuo 2013 m. V.Urbelis yra Norvegijos bendrovės „Granberg AS“ vyriausiasis inžinierius, nuotoliniu būdu kuriantis apsauginių pirštinių dizainus ir technologijas bei tiriantis naujausių medžiagų pritaikomumą apsauginių pirštinių gamybai.

Prieš pereidamas į privatų sektorių mokslų daktaras ilgus metus užsiėmė akademine veikla Kauno technologijos universiteto Dizaino ir technologijų fakultete: dalyvavo aprangos technologų, konstruktorių ir dizainerių rengimo programoje, skaitė paskaitas bakalauro ir magistro studijų studentams.

Jo sukurtos pirštinės skirtos ekstremalioms darbo sąlygoms gelbėtojų ir kalnakasybos operacijose, naftos, dujų ir kitose padidintos rizikos pramonės šakose. Juokaujama, kad dėl ergonomikos, amortizuojančių apsauginių medžiagų ir ryškaus išskirtinio dizaino naujieji pirštinių savininkai, mūvėdami lietuvio gaminį, jaučiasi nepažeidžiami kaip Holivudo superherojai.

Apie Lietuvą – geriausi žodžiai

Buvęs Kauno technologijos universiteto dėstytojas pripažįsta, jog į Lietuvą norvegai žvelgia ne tik kaip į rinką savo gaminiams parduoti, bet ir kaip į šalį, kurioje galima rasti aukštos kvalifikacijos darbuotojų. Pasak „Red Dot Design Award 2016“ laureato, aprangos technologijų bei tekstilės inžinerijos specialistai Lietuvoje yra pačios aukščiausios kvalifikacijos: „Galiu pasakyti, kad šalies mokslinis potencialas yra labai stiprus. Ne kartą teko susidurti su situacijomis, kai Lietuvos pramonininkų nesudominę rezultatai buvo akimirksniu sėkmingai panaudoti komercijos tikslais užsienio kompanijose.“

Paklaustas, ką patartų jauniems lietuvių studentams, norintiems patraukti didelių užsienio kompanijų dėmesį bei pradėti sėkmingą karjerą, V.Urbelis ragino nebijoti technologinio ir inžinerinio pobūdžio specialybių:  „Jauniems žmonėms linkėčiau iš pradžių rasti mėgstamą studijų objektą, nesvarbu, ar tai apranga, kompiuteriai, statybos, automobiliai ar gastronomija, ir rinktis to objekto technologinių mokslų bakalauro studijas. Tik vėliau, galbūt magistro studijose, pereikite prie socialinio pobūdžio mokslų – rinkodaros, vadybos.

Pastarieji dalykai, kaip ir visa tolesnė karjera, klostysis sėkmingiau, kai savo objektą pažinsite iš vidaus, perprasite visas produkto savybes, inovacijas ir subtilybes.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?