Mokslininkai nustatė, kaip derėtų elgtis automobilių spūstyje

Per didžiausius karščius kondicionieriai arba bent jau atviri langai ne vieną gelbėja nuo visiško perkaitimo, tačiau kartais už tai sumokame kitaip.

Patekus į transporto spūstį patariama neatidaryti langų ir išjungti kondicionierių bei vėdinimo sistemą.<br>D.Umbraso nuotr.
Patekus į transporto spūstį patariama neatidaryti langų ir išjungti kondicionierių bei vėdinimo sistemą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Sep 12, 2016, 3:34 PM, atnaujinta May 13, 2017, 7:40 AM

Surėjaus universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkų komanda atliko tyrimą, kuriuo siekė išsiaiškinti išmetamųjų dujų koncentracijos lygį spūstyse stovinčių automobilių salonuose. Tyrimo metu kenksmingų medžiagų kiekis mašinų salonuose buvo matuojamas joms važiuojant šešių kilometrų atkarpa, kurioje buvo 10 didelių sankryžų.

Taip pat visą laiką salone pakaitomis naudoti penki skirtingi vėdinimo būdai: atidarius langą, įjungus ventiliavimo sistemą su išoriniu oro cirkuliavimu, po to su vidiniu oro cirkuliavimu, įjungus kondicionierių ir, galiausiai, išjungus visas vėdinimo sistemas ir uždarius langą.

Paaiškėjo, kad didžiausią išmetamųjų dujų kiekį automobiliuose sėdintys žmonės gauna tuomet, kai važiuoja atsidarę langus arba įsijungę vėdinimo sistemą ar kondicionierių. Tokiu atveju stovint spūstyje arba sustojus prie draudžiamo šviesoforo signalo kenksmingų medžiagų koncentracija automobilių salonuose iškart padidėja 40 procentų.

Galutinė mokslininkų išvada tokia: atsidūrę transporto spūstyje jokiu būdu neatidarykite langų ir išjunkite kondicionierių bei vėdinimo sistemą. O jei labai karšta, naudokite oro cirkuliacijos salone režimą (tai neleis traukti užteršto oro iš lauko) ir stenkitės laikytis kuo toliau nuo priekyje judančios mašinos.

Tyrimo rezultatai rodo, kad jeigu taip elgsitės, išmetamųjų dujų poveikis jūsų organizmui sumažės iki 76 proc. – pakankamai įkvepiantis rezultatas, dėl kurio galima pasikamuoti ir perkaitusiame salone.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.