Mokslininkai Gizos piramidėje atrado dar neregėtą mechanizmą

Egipto piramidės ir toliau žavi pasaulį savo didybe bei paslaptingumu. Šį kartą mokslininkai atrado įdomų gynybos mechanizmą Didžiosios Gizos piramidės viduje.

Pasak Egipto paveldo ministro, piramidėje gali slypėti ir neatrastos ertmės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pasak Egipto paveldo ministro, piramidėje gali slypėti ir neatrastos ertmės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Oct 27, 2016, 11:11 AM, atnaujinta May 10, 2017, 3:04 AM

Egiptologas Markas Lehneris atskleidė, kad karaliaus Cheopso laidojimo kambaryje aptiko griovelius, kurie, pasirodo, yra dar niekur nematytos gynybos sistemos dalis. Ją sudaro vertikaliai ir horizontaliai sustatytos storos granito plokštės, kurios blokuoja kelią į kriptą.

„Pasirodo, šie grioveliai nėra dekoratyviniai – jie turėjo praktinę reikšmę, – sakė M.Lehneris. – Cheopso darbininkai sukūrė gynybos mechanizmą, kuris saugojo karaliaus kūną nuo įsibrovėlių.“

Nors buvo labai stengtasi, laidojimo kambarys, manoma, pirmo apiplėšimo sulaukė dar tarp Cheopso karaliavimo pabaigos (2570 m. pr. erą) ir senosios karalystės žlugimo (apie 2134 m. pr. erą). Viskas, kas liko iš valdovo turtų, – tai didelis raudonas granitinis sarkofagas. Nors kai kurie archeologai mano, kad ši laidojimo vieta tėra priedanga, o tikrasis kapas buvo kruopščiai paslėptas ir iki šiol nėra atrastas.

Pasak Egipto paveldo ministro, piramidėje gali slypėti ir neatrastos ertmės.

Šios anomalijos gali slypėti už šiaurinio šlaito ir šiaurės rytinėje pusėje. Čia gali būti mažiausiai vienas koridorius, vedantis į Didžiosios piramidės gilumą, o galbūt ir į tikrąjį karaliaus kapą. Ertmes pavyko atrasti pasinaudojus termografijos, miuonų radiografijos ir trimatės rekonstrukcijos metodus.

Mokslininkai vis dar nesutaria, ar angos yra antropologinės kilmės, ar tiesiog įtrūkimai. Tam išsiaiškinti reikia daugiau tyrimų.

Cheopso piramidė yra vienas iš pasaulio istorijos stebuklų, demonstruojantis Senovės Egipto žmonių išradingumą. Nepaisant to, ar bus atrasti nauji koridoriai, ar ne, šis karaliaus mirties paminklas ir toliau žavės savo didybe bei istoriniu turtingumu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.