Magiška naujo baltymo galia: vėžio ląstelės susinaikina pačios

Džordžijos valstijos universiteto (JAV) tyrėjai sukūrė naują baltymą, efektyviai žudantį su vėžiu siejamas ląsteles. Nors iki vaisto sukūrimo dar toli, vieną dieną jis gali patobulinti gydymą.

Žmogaus prostatos vėžio ląstelės.<br>123rf nuotr.
Žmogaus prostatos vėžio ląstelės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 6, 2016, 1:22 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 5:09 PM

Mokslininkų sukurtas baltymas skirtas nusitaikyti į paviršių tų ląstelių receptorių, kurie siejami su daug skirtingų susirgimų. Šio naujo baltymo sukūrimas demonstruoja potencialą įvairių ligų gydymui, įskaitant vėžį.

Tačiau, kaip ir visada tokiais atvejais, laukia ilgas kelias nuo tyrimų iki gydymo sukūrimo. Vien Federalinės vaistų ir maisto agentūros patvirtinimas paprastai trunka dešimtmetį, netgi neskaičiuojant visų klinikinių bandymų, kuriuos būtina atlikti dar iki patvirtinimo.

Kaip bebūtų, ši informacija praplečia mūsų supratimą apie šią ligą.

Naujai sukurtas baltymas vadinamas ProAgio, žmogaus baltymo derivatyvas, produktas, galintis sukelti kitų ląstelių mirtį, vadinamąjį apoptozės procesą – ši funkcija naudojama kituose panašiose gydymo būduose. Jis išrinktinai veikia ląstelių receptoriaus integrino αVβ₃ paviršių. Nenormaliai didelis šio receptoriaus pasireiškimas kūne siejamas daugybės ligų išsivystymu ir netgi raida.

Tyrėjai taip pat įžvelgia ProAgio potencialą gydyti vėžį. Nors integriną αVβ₃ natūraliai išskiria mūsų kūnai, kurdami naujas kraujagysles ir imunines ląsteles, vadinamuosius makrofagus, bei kaulų ląsteles, tyrimai parodė, kad integriną αVβ₃ gausiai išskiria ir vėžio ląstelės, plintančios į kitas kūno dalis. Iki ProAgio naudoti metodai veikdavo, pritvirtindami baltymą prie aktyvaus integrino taško, bet šis būdas buvo neefektyvus.

Tyrėjai ProAgio priderino, kad jis taikytųsi į kitą tašką. Vos ten prisitvirtinęs, baltymas aktyvuoja apoptozę, nužudančią patologinę ląstelę ir užkirsdamas kelią ligos vystymuisi.

Laboratoriniai rezultatai ir taikymas

Laboratoriniais bandymais buvo tiriama baltymo ProAgio ir integrino αVβ₃ receptorių sąveika. Rezultatai rodo, kad ProAgio prie integrino jungiasi gerai, ir naujasis baltymas sėkmingai aktyvuoja apoptozę, išskirdamas fermentą caspase-8 fermentą į integrino citoplazmą. Šie tyrimai įrodė ProAgio baltymo sukeliamą ląstelės žuvimo aktyvavimo efektyvumą, lyginant su kitais panašiais gydymo būdais.

Kiti laboratoriniai bandymai dar parodė ir ProAgio gebėjimą lėtinti auglių augimą pelėms. Išanalizavus pelių audinius paaiškėjo, kad baltymas sugebėjo užkirsti kelią naviko kraujagyslių augimui, nepaveikdamas normalių kraujagyslių šalia esančiuose sveikuose audiniuose. Be to, testai rodo, kad ProAgio yra netoksiškas pelių sveikiems organams ir audinių ląstelėms.

Pagal Futurism.com inf. parengė Vytautas Povilaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.