Tai, ką šiandien nuleidote tualete, ateityje turės didžiulę vertę

Tai gali skambėti kaip mokslinė fantastika, tačiau nuotekų valymo bendrovės ateityje gali tapti rimtomis energetikos sektoriaus žaidėjomis, gaminančiomis biokurą. Kad tokia ateitis – jau netoli, rodo Vašingtone įsikūrusios „Pacific Northwest“ nacionalinės laboratorijos (PNNL) mokslininkų naujas tyrimas.

Vienas asmuo per metus galėtų „pagaminti“ 2–3 galonus biokuro.<br>123rf nuotr.
Vienas asmuo per metus galėtų „pagaminti“ 2–3 galonus biokuro.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-11-13 15:43, atnaujinta 2017-04-18 01:55

Speciali technologija, hidroterminis suskystinimas, leidžia atkurti sąlygas, kuriomis Žemėje susidaro žalia nafta. Naudojant didelį slėgį ir aukštą temperatūrą, per kelias minutes galima pasiekti tai, kas Motinai Gamtai užtrunka milijonus metų.

Gauta medžiaga yra panaši į naftą, pumpuojamą iš žemės gelmių, su nedidelėmis vandens ir deguonies priemaišomis. Tuomet, pasitelkus esamas valymo technologijas, šią biožaliavą galima paversti buitiniam naudojimui tinkamu kuru.

Vien JAV nuotekų valymo gamyklos kiekvieną dieną išvalo apie 130 mlrd. litrų nuotekų. Iš tokio kiekio nuotekų per metus būtų galima pagaminti apie 30 mln. barelių naftos.

„Pacific Northwest“ laboratorijos mokslininkų duomenimis, vienas asmuo per metus galėtų „pagaminti“ 2–3 galonus biokuro.

Nuotekos (tiksliau, nuotekų dumblas) ilgai laikytos prastu biokuro šaltiniu, nes jos yra per šlapios, o nusausinimas pareikalauja daug energijos ir brangiai kainuoja. Užtat naudojant hidroterminį suskystinimą nebėra poreikio nuotekas nusausinti. Ši technologija gali būti panaudota ir gaminant kurą iš kitokių organinių atliekų, pavyzdžiui, susidarančių žemės ūkyje.

Naudojant hidroterminį suskystinimą organinės medžiagos, tokios kaip nuotekos, gali būti išskaidytos į paprastesnes chemines medžiagas. Jos paveikiamos šimtą kartų didesniu slėgiu, nei esančiu automobilio padangose, ir kaitinamos 300 laipsnių pagal Celsijų reaktoriuje. Dėl karščio ir didelio slėgio nuotekose esančios ląstelės skyla ir susidaro biožaliava.

„Nuotekose gausu anglies ir, dar įdomiau, jose yra riebalų. Tie riebalai, arba lipidai, palengvina kitų medžiagų skilimą, pavyzdžiui, tualetinio popieriaus, ir neleidžia nuotekų sistemoms užsikimšti. Dėl jų galima sukurti aukštos kokybės biologinę žaliavą, kurią perdirbus galima gauti benziną, dyzeliną ar reaktyvinį kurą“, – teigė Corinne Drennan, PNNL atliekanti bioenergijos technologijų tyrimus.

Ši technologija leistų ne tik pasigaminti kuro, bet ir padėtų sutaupyti lėšų, kadangi neliktų poreikio nuotekas kitaip apdoroti, transportuoti ir jomis atsikratyti. Tiesa, proceso metu išskiriamas nedidelis kiekis kietų atliekų, tačiau jos taip pat gali būti panaudotos pakartotinai – pavyzdžiui, iš jų nesudėtinga išskirti fosforą, reikalingą trašų gamyboje.

„Geriausia šio proceso dalis yra jo paprastumas. Reaktorius iš esmės yra įkaitęs, didelio slėgio vamzdis. Per pastaruosius šešerius metus mes gerokai patobulinome hidroterminės konversijos technologiją ir sukūrėme nuolatinį procesą, kurio mastelį galima keisti pagal poreikį“, – sakė C.Drennan.

PNNL hidroterminės konversijos technologijos licenciją suteikė Jutoje įsikūrusiai „Genifuel Corporation“, kuri kartu su partneriais ruošiasi pristatyti demonstracinę gamyklos, nuotekas versiančios kuru, versiją.

Šaltinis: Phys.org

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.