Amžiaus operacija: pristatyti žmogaus galvos persodinimo įrankiai

Italų chirurgas Sergio Canavero parodė unikalų deimantinė skalpelį, kuriuo jis nori pirmą kartą persodinti žmogaus galvą. Be to, buvo parodyta unikali virtualios realybės sistema.

Dabar V.Spiridonovas prikaustytas prie invalido krėslo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dabar V.Spiridonovas prikaustytas prie invalido krėslo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Canavero teigia esąs praktiškai pasirengęs atlikti operaciją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Canavero teigia esąs praktiškai pasirengęs atlikti operaciją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Technologijos.lt

Nov 22, 2016, 12:26 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 9:06 AM

Visas mokslo pasaulis seka Sergio Canavero rengimąsi pirmajam pasaulyje žmogaus galvos persodinimui. Ši operacija turėtų padovanoti naują gyvenimą Valerijui Spiridonovui, kamuojamam Werdingo–Hoffmanno sindromo – sunkaus genetinio susirgimo, atimančio iš žmogaus galimybę judėti. Todėl dabar V.Spiridonovas prikaustytas prie invalido krėslo.

Paaiškėjo, kad S.Canavero praktiškai jau pasirengęs atlikti operaciją. Kaip įrodymą jis Glazge vykusioje spaudos konferencijoje pademonstravo specialų deimantinį skalpelį, kurį pavadino „aštriausiu ir tiksliausiu chirurginiu peiliu Žemėje“. Skalpelį sukūrė bioinžinierius Faridas Amirushas iš Ilinojaus universiteto Čikagoje. Šiuo įrankiu S.Canavero tikisi itin tiksliai atskirti nugaros smegenis nuo galvos smegenų. Nervų gijos turi būti kuo mažiau pažeistos.

Be to, buvo pristatyta virtualios realybės sistema, skirta operaciją patyrusiam žmogui geriau prisitaikyti prie naujo kūno. Planuojama treniruotis tiek prieš operaciją, tiek ir po jos. Sistemą sukūrė JAV kompanija „Inventum Bioengineering Technologies“.

Dar neurochirurgas paskelbė, kad jo kolegos iš Pietų Korėjos patvirtino anksčiau gautus eksperimentų su pelėmis rezultatus. Neseniai atliktas bandomasis „galvos persodinimas“. Tiksliau, specialistai perpjovė stuburą pelėms ir šuniui, o paskui pabandė atkurti prarastas gyvūnų funkcijas. Ryšiai tarp neuronų buvo suderinti į pažeistus nugaros smegenų regionus suleidus polietilenglikolio.

Žmogaus galvos transplantaciją chirurgas rengiasi atlikti 2017 metais. Jam padės maždaug šimtas chirurgų, o pati operacija truks 36 valandas ir kainuos 12,8 milijonų dolerių.

Šaltinis: Naked-science.ru

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.