Pirmoji ekspedicija į Pietų ašigalį: vyko arši konkurencija

Geografinį Pietų ašigalio tašką pirmasis pasiekė norvegas Roaldas Amundsenas ir jo grupė. Tai įvyko 1911 metų gruodžio 14 dieną. Tiesa, panašiu metu ten keliavo ir kita keliautojų grupė, tačiau jų ekspedicija baigėsi tragiškai.

R.Amundsenas ir jo grupė pirmieji pasiekė Pietų ašigalį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
R.Amundsenas ir jo grupė pirmieji pasiekė Pietų ašigalį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2016, 10:49 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:42 PM

Apie Antarktidos žemyną žmonės sužinojo dar XIX a. pradžioje, tačiau aktyvesni pietų poliarinių kraštų tyrimai pradėti vėliau.

Keliautojas, poliarinių sričių tyrinėtojas R.Amundsenas ir pats labiau domėjosi šiaurinėmis sritimis – jo ekspedicija pirmoji sėkmingai praplaukė šiaurės vakarų jūrų keliu nuo Grenlandijos iki Aliaskos bei nustatė Šiaurės magnetinio poliaus tašką. Jis ruošėsi keliauti į Šiaurės ašigalį, tačiau sužinojęs, kad 1909-aisiais jį jau pasiekė Robertas Piris, nusprendė traukti į Pietų ašigalį.

1910 metais R.Amundsenas pasiekė Antarktidą, o 1911 m. spalio 20 d. pradėjo savo ekspediciją į Pietų ašigalį. Šunų kinkiniais vykusi jo vadovaujama grupė piečiausią planetos tašką pasiekė po 35 dienų, gruodžio 14-ąją.

R.Amundseno pasiekimas oficialiai paskelbtas 1912 m. kovo 7 d., jam atvykus į Hobartą Australijoje. Jis tapo pirmuoju žmogumi, pabuvojusiu Pietų ašigalyje, taip pat pirmuoju, pasiekusiu ir Pietų, ir Šiaurės ašigalius.

Beje, tuo pačiu metu Pietų ašigalį bandė pasiekti ir britų keliautojas Robertas Skotas su grupe. Jie Pietų ašigalį pėsčiomis pasiekė 1912 metų sausio 18 dieną, tačiau ši grupė grįždama tragiškai žuvo.

1956 m. spalį JAV karinių jūrų pajėgų grupė pradėjo statyti pirmąją stacionarią Amundseno-Skoto Pietų ašigalio stotį, kuri veikia nuo 1957 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.