Kodėl užkimšus šiaudelį iš jo neišteka vanduo?

Ar žinote, kaip sulaikyti vandenį kiaurame šiaudelyje? Siūlome pabandyti atlikti vaikišką bandymą iš leidyklos „Šviesa“ knygos „Eksperimentai kiekvienai dienai“.

Pirštu užspaudus viršutinį šiaudelio galą, oras kelia šiaudelyje esantį vandenį aukštyn, o, atitraukus pirštą nuo šiaudelio, slėgis stumia vandenį žemyn.
Pirštu užspaudus viršutinį šiaudelio galą, oras kelia šiaudelyje esantį vandenį aukštyn, o, atitraukus pirštą nuo šiaudelio, slėgis stumia vandenį žemyn.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-01-01 10:43, atnaujinta 2018-02-09 19:57

Jums reikės:

• šiaudelio

• stiklinės

• vandens

Eksperimento eiga:

1. Pripilkite stiklinę vandens.

2. Į stiklinę su vandeniu įdėkite šiaudelį ir įsiurbkite į jį vandens. Viršutinį šiaudelio galą (dar burnoje) užspauskite pirštu ir taip laikydami išimkite šiaudelį iš vandens.

Kas nutinka?

Vanduo lieka šiaudelyje. Skystis išteka tik atitraukus pirštą nuo viršutinio šiaudelio galo.

„Atmosferos slėgis veikia visomis kryptimis. Pirštu užspaudus viršutinį šiaudelio galą, oras kelia šiaudelyje esantį vandenį aukštyn, o, atitraukus pirštą nuo šiaudelio, slėgis stumia vandenį žemyn. Kai šios dvi jėgos, veikiančios vandenį iš viršaus žemyn ir iš apačios į viršų, susilygina, jos kompensuoja viena kitą, tada vandenį šiaudelyje veikia tik sunkio jėga, nukreipta žemyn“, – paaiškina Kauno jėzuitų gimnazijos mokytoja ekspertė Rigonda Skorulskienė, „Šviesos“ leidyklos „Fizikos“ vadovėlių ir „Fiziko užrašų“ bendraautorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.