Lietuviai baigia kurti revoliucinį vėžio diagnostikos metodą

Prostatos vėžys – dažniausia vėžio forma, kuria serga vyrai. Lietuvoje jis kasmet nustatomas keliems tūkstančiams naujų pacientų.

J. Gagilas pasakoja, kad 2013-aisiais įsikūrusi „Diagnolita“ kuria neinvazinį testą, kuris prostatos vėžio ženklus aptiktų paciento šlapime.<br>Adomo Rutkausko nuotr.
J. Gagilas pasakoja, kad 2013-aisiais įsikūrusi „Diagnolita“ kuria neinvazinį testą, kuris prostatos vėžio ženklus aptiktų paciento šlapime.<br>Adomo Rutkausko nuotr.
Bendradarbiaudama su kita įmone, „Diagnolita“ ruošiasi siūlyti specialų prostatos vėžio tyrimų rinkinį.<br>Adomo Rutkausko nuotr.
Bendradarbiaudama su kita įmone, „Diagnolita“ ruošiasi siūlyti specialų prostatos vėžio tyrimų rinkinį.<br>Adomo Rutkausko nuotr.
Mėginio ėmimo rinkinys.<br>Adomo Rutkausko nuotr.
Mėginio ėmimo rinkinys.<br>Adomo Rutkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Adomas Rutkauskas

Feb 13, 2017, 5:31 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 4:38 AM

Ankstyvos stadijos liga gali būti sėkmingai gydoma, bet visa problema – tai, kad pirminė diagnostika yra ir nelabai patikima, ir skausminga, ir nemaloni, todėl didelė dalis vyrų vengia tikrintis, o į gydytojus kreipiasi, kai liga pasiekia trečią ar ketvirtą stadiją.

„Šiuo metu pirminei prostatos vėžio diagnozei Lietuvoje ir pasaulyje atliekamas prostatos specifinio antigeno (PSA) testas, kuris yra labai netikslus – PSA kiekis kraujyje gali keistis nuo to, ką pacientas suvalgo ar po skrydžio lėktuvu. O gavus melagingą signalą, toliau daroma skausminga ir nemaloni prostatos biopsija“, – pasakojo UAB „Diagnolita“ direktorius Julius Gagilas. Pasak jo, testas yra netikslus, o 60 % biopsijų parodo, kad jos darytos be reikalo, – jokio vėžio neaptinkama.

2013-aisiais įsikūrusi „Diagnolita“ kuria tikslesnį ir neinvazinį testą, kuris prostatos vėžio ženklus aptiktų paciento šlapime. Panašius tyrimus atlieka ir kitos užsienio įmonės, bet visur neišvengiama itin nemaloni invazija – pavyzdžiui, vienos JAV įmonės testas irgi ieško vėžio paciento šlapime, bet šlapimo mėginiai turi būti paimti po nemalonaus prostatos masažo.

Šiuo metu, bendradarbiaudama su kita įmone, „Diagnolita“ ruošiasi siūlyti specialų prostatos vėžio tyrimų rinkinį: pacientui pakaks paprasčiausiai nusišlapinti į specialų konteinerį su konservantu ir perduoti mėginį į laboratoriją, kur jau ir būtų ieškoma prostatos vėžio ženklų.

Didelė ir patogi naujovė yra tai, kad mėginys gali būti paimamas visiškai įprasto apsilankymo tualete metu, net nepertraukiant įprastinės šlapinimosi procedūros – konteineris užsipildo pats ir automatiškai surenka pirmąją šlapimo porciją, kuri tokiems tyrimams yra pati svarbiausia.

Gautas mėginys pasiekia „Diagnolitos“ laboratoriją, iš jo išskiriamas DNR ir RNR nukleorūgštys, jos padauginamos ir, tikrinant įvairias reakcijas, atliekamas tyrimas, užtrunkantis iki poros dienų. Tai, J. Gagilo teigimu, šiuo atveju yra tikrai greitai.

Šiuo metu „Diagnolita“ dar neteikia paslaugų, o tik, bendradarbiaudama su Lietuvos ligoninėmis ir žymiausiai urologais, atlieka klinikinius tyrimus dėl testo tikslumo, bet galutinio patvirtinimo, kad tyrimas efektyvus, tikimasi sulaukti šių metų pabaigoje. Manoma, kad paslaugos kaina sieks iki 100 eurų, o tai, įmonės direktoriaus teigimu, būtų gal net perpus pigiau už analogiškus testus pasaulyje.

Plėtodami šią technologiją lietuviai kartu ieško ir naujų vėžio žymenų – tokių, kurie galėtų padėti nustatyti ne tik patį vėžinio susirgimo faktą, bet ir vėžio tipą – ar jis yra agresyvus, ar ne. Tai, J. Gagilo teigimu, gerokai padėtų medikams paskirti tikslesnį gydymą.

Be to, „Diagnolita“ tikisi savo kuriamą metodiką ištobulinti taip, kad ja galima būtų tirti ir visas kitas su šlapimo pūsle ar inkstais susijusias ligas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.