Lietuviai pagamino unikalų, itin galingą lazerį

Įmonių „Ekspla“ ir „Šviesos konversija“ konsorciumas pagamino ypač didelės galios ultrasparčiųjų impulsų lazerį. Keturių teravatų smailinės galios lazerinė sistema „Sylos“, sukurta ir pagaminta ELI-ALPS („Extreme Light Infrastructure – Attosecond Light Pulse Source“) lazerių tyrimo centro (Vengrija) užsakymu.

Lietuvių pagamintas lazeris bus naudojamas vykdant fundamentaliuosius tyrimus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvių pagamintas lazeris bus naudojamas vykdant fundamentaliuosius tyrimus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Sylos“ lazerį priėmė ELI-ALPS atstovai.<br>„Ekspla“ nuotr.
„Sylos“ lazerį priėmė ELI-ALPS atstovai.<br>„Ekspla“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 8, 2017, 1:38 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 9:42 AM

„Sistema yra išskirtinė keliais aspektais, – pasakojo Kęstutis Jasiūnas, „Ekspla“ generalinis direktorius. – Visų pirma, tai yra viena galingiausių sistemų pasaulyje, generuojančių 10 femtosekundžių ir trumpesnius impulsus; kitas ypatumas – ji pagaminta naudojant Lietuvoje sukurtą ir ištobulintą OPCPA (optinių parametrinių moduliuoto spektro impulsų stiprintuvų) technologiją.“

Startas daugiau nei dvejus metus kurtos ir 4 milijonų eurų vertės sistemos kūrimui buvo duotas 2014 m. lapkričio mėnesį, pasirašius oficialius projekto dokumentus Vilniuje.

„Malonu pastebėti, kad tokia pakankamai sudėtinga ir iššūkius keliančių parametrų sistema buvo pagaminta laikantis sutartų grafikų ir specifikacijų“, – minėjo Prof. Karoly Osvay, ELI-ALPS tyrimo technologijų direktorius.

Per artimiausius kelis mėnesius sistema iš Vilniaus, kur buvo renkama, bus pervežta ir instaliuota užsakovo laboratorijose ELI-ALPS centre Šegedo mieste, Vengrijoje. ELI-ALPS centras ypatingas tuo, kad jame bus įdiegtos lazerinės sistemos, kurios leis generuoti ekstremaliai trumpus, iki kelių atosekundžių trukmės, impulsus. Jie bus panaudoti vykdant fundamentaliuosius tyrimus, tiriant elektronų judėjimo ypatumus atomuose ir molekulėse.

„Buvo smagu sudalyvauti tokio dydžio iššūkius keliančiame projekte. Mes didžiuojamės savo inžinierių ir mokslininkų entuziazmu ir techniniu kūrybiškumu, su kuriuo jie ėmėsi darbo. Dėl projekto įgijome naujų kompetencijų, o kartu tai atvėrė mums papildomus kelius į aukštų energijų laboratorijas visame pasaulyje“, – teigė dr. Zenonas Kuprionis, „Ekspla“ komercijos direktorius.

Kitas aukštų energijų lazerių gamybos projektas, kuriame dalyvavo „Ekspla“ – „ELI beamlines“ laboratorijoms Čekijoje skirtas lazeris, – baigiamas rinkti partnerio „National Energetics“ (JAV) laboratorijose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.