Nobelio vertą atradimą atlikusi V.Šikšnio komanda sulaukė svarbios žinios iš JAV

Įmonė „DuPont Pioneer“ patvirtino, kad JAV Patentų ir prekių ženklų biuras Vilniaus universitetui (VU) išdavė patentą Nr. 9 637 739, kurio plati apibrėžties sritis apima CRISPR-Cas technologiją.

Profesorius V.Šikšnys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Profesorius V.Šikšnys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-04 11:50, atnaujinta 2017-05-04 16:25

VU Biotechnologijos instituto mokslininkų komanda, vadovaujama profesoriaus Virginijaus Šikšnio, buvo viena iš pirmųjų, atradusių, kad Cas9 baltymas gali būti panaudotas kryptingam DNR redagavimui. 

Manoma, kad šios technologijos atradėjams ateityje gali būti skirta Nobelio premija, todėl JAV patento išdavimas – svarbus V.Šikšnio komandos darbo įvertinimas.

„Komanda yra labai patenkinta pagaliau gavusi JAV patentą; taip pripažįstamas mūsų prioritetas parodant, kad Cas9 veikia kaip programuojama nukleazė, kuri gali būti pritaikyta genų redagavimui“, – teigė V.Šikšnys.

„Mes norime pasveikinti prof. V.Šikšnį ir VU Biotechnologijos institutą sulaukus šio patento. Taip pripažįstamas svarus jų indėlis į CRISPR-Cas tyrimų sritį, – sakė Nealas Guttersonas, „DuPont Pioneer“ Žemės ūkio biotechnologijų padalinio viceprezidentas, atsakingas už „DuPont“ augalų genetikos verslo sritį. – VU intelektinė nuosavybė yra svarbi mūsų patentų portfelio dalis.“

Šio patento apibrėžtys yra susijusios su kryptingu DNR sekos modifikavimo metodu, kuris naudoja in vitro surinktą CRISPR-Cas9 kompleksą. CRISPR-Cas9 kompleksas, dar vadinamas ribonukleobaltyminiu arba tiesiog RNB kompleksu, gali būtu naudojamas genų redagavimui ir taikomas įvairiose srityse: žemės ūkyje, pramoninėje biotechnologijoje ir medicinoje.

„DuPont“ ir VU jau anksčiau yra paskelbę, kad „DuPont“ įgijo išskirtinę VU intelektinės nuosavybės licenciją, apimančią visą galimą komercinį panaudojimą, įskaitant žemės ūkio sritį. Be to, VU ir „DuPont“ pasirašė kelerių metų bendrų tyrimų sutartį dėl tolesnio technologijos plėtojimo.

„DuPont“ ir „Caribou Biosciences“ kompanijos anksčiau taip pat yra paskelbę apie įmonėms priklausančių patentų portfelių tarpusavio mainus. „DuPont“ patentų portfelis susideda iš daugiau kaip 60 patentų ir patentų paraiškų, susijusių su CRISPR panaudojimu bakterijoms identifikuoti ir imunizuoti. Jis taip pat apima patentines paraiškas, susijusias su kryptingai valdomo Cas9 genomų redagavimo technologija.

„DuPont Pioneer“ naudoja CRISPR-Cas sistemą kaip įrankį, leidžiantį sukurti produktyvesnius, ilgaamžius, atsparesnius aplinkos poveikiui augalus. „DuPont Pioneer“ suformulavo pagrindinius CRISPR-Cas taikymo principus ir suteikia galimybę visiems naudotis įmonės intelektine nuosavybe, technologiniais ištekliais, infrastruktūra ir mokslinėmis žiniomis kuriant naujus žemės ūkio produktus.

Autorius: Naujienos.vu.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.