Sukurta tabletė, imituojanti sportavimą

Salko biologinių tyrimų instituto mokslininkai nusprendė išsiaiškinti, kokie cheminiai procesai vyksta raumenyse einant ar bėgant ir ar įmanoma šiuos procesus sukurti tabletėmis. Pasirodo, galima visai neblogai.

 Treniruotų sportininkų raumenys susitraukia, labiau naudodami energiją, gautą iš riebalų, o netreniruoti žmonės energiją gauna iš angliavandenių „degalų“.<br> 123rf nuotr.
 Treniruotų sportininkų raumenys susitraukia, labiau naudodami energiją, gautą iš riebalų, o netreniruoti žmonės energiją gauna iš angliavandenių „degalų“.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2017, 8:45 AM

Ištvermė – sugebėjimas ilgai išlaikyti aerobinį aktyvumą, tarkime, bėgti ar eiti. Ištvermė didinama treniruotėmis, keičiančiomis raumenų ląstelių metabolizmą. Treniruotų sportininkų raumenys susitraukia, labiau naudodami energiją, gautą iš riebalų, o netreniruoti žmonės energiją gauna iš angliavandenių „degalų“. Siekdami išmokti imituoti sportavimą ir padidinti ištvermę, mokslininkai nusprendė dėmesį skirti genams, reguliuojantiems gebėjimą skaidyti riebalus.

Profesoriaus Evanso laboratorijoje anksčiau išmokta dirbtinai aktyvuoti PPARD geną, todėl laboratorinės pelės tapo judrios, stiprios, nejautrios kalorijų pertekliui maiste, tačiau itin jautrios insulinui. Visa tai rodo itin gerą fizinę formą, tačiau jų ištvermė liko vidutiniška. Po to mokslininkai tą patį efektą išmoko pasiekti be genų inžinerijos, leisdami pelėms tą patį geną aktyvuojančią medžiagą GW1516 (GW).

Naujame tyrime GW1516 (GW) dozė buvo padidinta ir preparatas pelėms leidžiamas aštuonias savaites, o ne keturias. Po kurso pelės buvo verčiamos bėgti iki išsekimo. Paaiškėjo, kad preparatą gavusios pelės ištvėrė vidutiniškai po 270 minučių, o paprastos pelės – vos po 160 minučių.

Analizė parodė, kad preparato vartojimas pakeitė beveik tūkstančio genų ekspresiją. Daugiausiai prislopinti buvo genai, reguliuojantys energijos gavimą iš angliavandenių – gali būti, tam, kad tokiu būdu sutaupyta gliukozė tenkintų smegenų poreikius, spėja tyrimo autoriai.

Jei eksperimentai su žmonėmis pademonstruos panašius rezultatus, farmakologai galės sukurti preparatus, imituojančius teigiamą reguliarios mankštos poveikį žmonėms, kurie negali sportuoti dėl per didelio svorio, problemų su širdimi ar kitų priežasčių.

Tyrimas publikuotas žurnale „Cell Metabolism“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.