Eva Ekeblad: mokslininkė, iš bulvių pagaminusi miltus ir alkoholį

Švedijos grafienė Eva Ekeblad buvo agronomė, atradusi būdą, kaip pagaminti bulvių miltus. Šis atradimas sudarė galimybes gaminti maistą be glitimo ir įvairų alkoholį, pavyzdžiui, vodką, degtinę ir bulvių vyną. 

 1746 metais E.Ekeblad atrado, kad bulves išvirus, sugrūdus ir išdžiovinus gaunami miltai. <br> T.Bauro, „Wikimedia Commons“ nuotr. montažas
 1746 metais E.Ekeblad atrado, kad bulves išvirus, sugrūdus ir išdžiovinus gaunami miltai. <br> T.Bauro, „Wikimedia Commons“ nuotr. montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2017, 11:32 AM, atnaujinta Jul 10, 2017, 11:56 AM

E.Ekeblad gimė 1724 metų liepos 10 dieną Švedijoje. Pirmadienį jai būtų suėję 293 metai, tad „Google“ jos garbei pakeitė savo logotipą specialiu „doodle“ piešiniu. 

E.Ekeblad buvo pirmoji moteris, priimta į Karališkąją Švedijos mokslų akademiją už atradimus, kaip iš bulvių pagaminti miltus ir alkoholį. 

Bulvės Švediją pirmą kartą pasiekė 1658 metais, tačiau visą šimtmetį jos buvo prieinamos tik aristokratams. E.Ekeblad užsiaugino savo bulvių ir ėmė su jomis eksperimentuoti, mat buvo girdėjusi, kad Vokietijoje iš jų gaminamas alkoholis

1746 metais E.Ekeblad atrado, kad bulves išvirus, sugrūdus ir išdžiovinus gaunami miltai. Būdama 24-erių ji pristatė savo atradimus Karališkąjai Švedijos mokslų akademijai ir tapo pirmąja į šią garbingą instituciją priimta moterimi. 

Moters atradimas padėjo išspręsti maisto krizę Švedijoje – nustačius, kad iš bulvių galima pagaminti alkoholio, tam nebereikėjo skirti tiek daug tradicinių maisto produktų. 

Po E.Ekeblad mirties 1786 metais, kitą moterį Karališkoji Švedijos mokslų akademija priėmė tik 1951-aisiais. 

Šaltinis: Telegraph.co.uk.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.