Pabandyk pats: eksperimentas „Monetų biliardas“

Riba tarp mokymosi ir žaidimo nyksta, nes tokia yra naujoji vaikų karta. Šie vaikai nenustygsta vietoje, bet sugeba labai greitai įsiminti naujas žinias, jei tik juos sudominsime. Svarbiausia, kad mokydamiesi tiriant, per žaidimus namie ir klasėje vaikai pasiekia daug geresnių mokymosi rezultatų. 

Pirmoji moneta pajudės į priekį, nors antroji jos nepalies.<br>Leidyklos „Šviesa“ nuotr.
Pirmoji moneta pajudės į priekį, nors antroji jos nepalies.<br>Leidyklos „Šviesa“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 12, 2017, 1:20 PM

Siūlome pabandyti labai paprastą, bet fizikos dėsnius puikiai iliustruojantį bandymą iš knygos „Eksperimentai kiekvienai dienai“ (leidykla „Šviesa“).

Jums reikės:

* Liniuotės;

* 2 monetų;

* Stalo.

Eksperimento eiga:

1. Liniuotę padėkite ant lygaus stalo paviršiaus. Vieną monetą padėkite taip, kad ji liestų liniuotės galą. Liniuotę tvirtai prispauskite prie stalo;

2. Kitą monetą padėkite priešingoje pusėje šiek tiek toliau. Spragtelkite į monetą taip, kad ji atsitrenktų į laisvą liniuotės galą. 

Kas nutiks?

„Pirmoji moneta pajudės į priekį, nors antroji pirmosios visiškai nepaliečia. Kieti kūnai yra elastingi – įsivaizduokite, kad liniuotė yra lyg labai tampri spyruoklė: antroji moneta spyruoklę suspaudė, o ši išsitiesdama pajudina pirmąją“, – paaiškina Kauno jėzuitų gimnazijos mokytoja ekspertė Rigonda Skorulskienė, leidyklos „Šviesa“ „Fizikos“ vadovėlių ir „Fiziko užrašų“ bendraautorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.