Sumodeliavo, kaip atrodė paskutiniai dinozaurų gyvenimo metai – vaizdas šiurpus

Asteroidas, prieš 65 milijonus metų atsitrenkęs į Žemę ir sunaikinęs dinozaurus, į atmosferą išmetė milijardus tonų dulkių ir pelenų. Dabar pirmą kartą detaliai sumodeliuota, kokį poveikį tai turėjo Žemės klimatui. 

Pirmą kartą detaliai sumodeliuota, kokį poveikį Žemės klimatui turėjo asteroidas, lėmęs dinozaurų išnykimą.<br> 123RF iliustr.
Pirmą kartą detaliai sumodeliuota, kokį poveikį Žemės klimatui turėjo asteroidas, lėmęs dinozaurų išnykimą.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 2, 2017, 12:22 PM

Nors jau seniai buvo žinoma, kad tiek taršos atmosferoje turėjo užtemdyti ir atšaldyti Žemę, dabar šie procesai įvertinti kiekybiškai. Nustatyta, kad maždaug dvejus metus Žemėje tvyrojo tamsa, neleidusi vykti fotosintezei. Iki ketverių metų truko žiema, kurios metu vandenynų paviršius atšalo 11 laipsnių, o žemynai – net 28. 

Tinkamų gyvybei gyvybei sąlygų išliko tik arti pusiaujo, bet daugumai gyvybės rūšių iki ten pabėgti nebuvo galimybės. Taigi, nekeista, kad tokiomis ekstremaliomis sąlygomis išnyko apie 75% visų tuo metu egzistavusių rūšių. 

Po ketverių metų atvėso stratosfera, kurioje dauguma tų dulkių ir buvo pasklidusios. Šis staigus atvėsimas iššaukė stiprias liūtis ir sniego audras, kurių metu didžioji dalis teršalų nukrito atgal ant planetos paviršiaus. 

Tada klimatas grįžo į daugmaž ankstesnę būseną. 

Tyrimo rezultatai publikuojami PNAS.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.