Per tūkstantį programuotojų surezgė planą, kad Lietuva nesivilktų uodegoje

Kaunas po truputį jau tampa IT studentų kalve. <br>V.Balkūno nuotr.
Kaunas po truputį jau tampa IT studentų kalve. <br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2017, 9:57 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 9:58 AM

Šių metų pavasarį gimusi iniciatyva „Kompiuteriukai vaikams” įgyja pagreitį. Anot, projekto organizatorių, šiuo metu Lietuvos penktokams jau yra nupirkta daugiau nei 13 tūkst. „Micro:bit” kompiuteriukų. Prie iniciatyvos prisideda tiek šalyje veikiantis verslas, tiek pavieniai fiziniai asmenys.

Programuotojai ranką tiesia būsimiems programuotojams

Iniciatyvos autoriai pastebi, kad didžioji prisidedančiųjų dalis vienaip ar kitaip yra susijusi su technologijų industrija. Šiais metais vyksiančios jau šeštosios tarptautinės programuotojų konferencijos „Build Stuff” dalyviai taip pat žada nupirkti apie 1000 šių interaktyvių mokymosi priemonių. 500 kompiuteriukų šiuo metu jau yra nupirkti.

„Į konferenciją kasmet susirenka per 1000 dalyvių iš daugiau nei 30 pasaulio šalių. Bendraujant su užsienyje dirbančiais šios srities profesionalais, pastebime, kad, vertinant Lietuvos kaip technologijų šalies konkurencinį pranašumą, vis dar jaučiamas atotrūkis. Pavyzdžiui, neseniai kalbėdami su vienu iš konferencijos pranešėju, sužinojome, kad programuoti jis pradėjo būdamas aštuonerių. Ir tai vyko ne prieš kelerius, o prieš 35 metus. Tokie pavyzdžiai tik parodo, kiek daug dar turime padaryti. Todėl galvojant prie kokios socialinės iniciatyvos prisidėsime šiais metais, abejonių dėl kompiuteriukų pirkimo nekilo”, – teigia „Build Stuff” konferencijos įkūrėja Neringa Young.

Pasak programuotojų konferencijos įkūrėjos, bendraujant su tarptautine programuotojų bendruomene, IT specialistų trūkumas jaučiamas visoje Europoje.

„Poreikį auginti jaunąją programuotojų kartą suvokia visi. Konferencijoje dalyvauja didžiulės IT bendrovės, pavieniai programuotojai, kurie ateityje galbūt patys kurs verslą ir ieškos specialistų. Tad klausimo, ar reikia ką nors daryti, kad jaunosios programuotojų kartos būtų kuo daugiau, nekyla. Norėtųsi, kad ir Lietuvoje visas procesas vyktų sparčiau”, – svarsto N.Young.

Remiantis statistiniais duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra fiksuojamas gerokai mažesnis programuotojų skaičius nei Europos Sąjungoje.

Esminė iniciatyvos detalė – jos masiškumas

Tuo tarpu „Kompiuteriukai vaikams” vadovas Povilas Poderskis teigia, kad visų pirma tai stiprus impulsas, skatinantis Lietuvos vaikus pradėti domėtis technologijomis.

„Iniciatyvos tikslas – beveik 27 tūkst. šalies penktokų aprūpinti mikrovaldikliais „BBC Micro:bit”. Siekiant, kad iniciatyva būtų sėkminga ir turėtų ilgalaikį poveikį, jai reikia masiškumo. Todėl norime, kad kuo daugiau žmonių, verslo ir kitų organizacijų prisidėtų prie šio projekto, o talentas technologijų srityje taptų įprastas bei pripažįstamas ne ką mažiau nei meno ar sporto gabumai”, – sako projekto „Kompiuteriukai vaikams” vadovas.

P. Poderskio teigimu, šiuo metu lėšų yra surinkta pusei Lietuvos penktokų, o kompiuteriukų dalinimas jau vyksta visiškai padengtiems rajonams. Vis dėlto vis dar didelė dalis savivaldybių turi surinkusios tik iki 10 proc. reikiamų lėšų.

„Ypač svarbu, kad kompiuteriukus gautų kiekvienas šalies vaikas, nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos ar tėvų finansinės padėties. Mūsų interneto svetainėje pateikti duomenys rodo, kuriose šalies savivaldybėse kompiuteriukų trūksta labiausiai.”

„Build Stuff” bendruomenė kompiuteriukus dovanos kauniečiams

Šiuo metu jau yra nupirkta 500 kompiuteriukų Kauno rajono savivaldybės vaikams. Dar tiek pat planuojama nupirkti lapkričio mėnesį. Anot organizatorių, tai viena iš didžiausių, tačiau tuo pačiu ir viena iš mažiausiai kompiuteriukų surinkusių savivaldybių.

„Kaunas po truputį jau tampa IT studentų kalve. Šiuo metu Kauno technologijos universiteto Informatikos fakultete studijuoja rekordinis skaičius studentų. Bendraujant su Lietuvoje veikiančiomis technologijų bendrovėmis taip pat pastebime, kiek daug potencialo jos mato Kauno mieste. Todėl norime, kad IT specialistų rengimas šioje savivaldybėje prasidėtų kuo anksčiau”, – teigė N. Young.

Kompiuteriukus kauniečiams numatoma išdalinti iškart po lapkričio 15-19 dienomis vyksiančios programuotojų konferencijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.