Šalčio pokštai: eksperimentas su muilo burbulu nustebins

Už lango stojo šaltukas. Kol vieni burba ir susisukę į pledą siurbčioja karštą arbatą namuose, kiti traukia į lauką atlikti pirmųjų šiemet eksperimentų su šalčiu. Savaitgalį Lietuvoje numatomi orai kaip tik bus tam tinkami, tad portalas lrytas.lt siūlo jums idėją žaidimams lauke!

 Pixabay nuotr.
 Pixabay nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-02-23 19:08

Kaip aiškina internetinis portalas „Popular science“, kiekvienas burbulas yra sudarytas iš trijų atskirų sluoksnių: plono vandens molekulių sluoksnis yra tarp dviejų muilo molekulių sluoksnių. Minusinėje temperatūroje tas vidurinis sluoksnis ir sušąla, burbulą padengdamas kartais vos įžiūrimu, o kartais ir kur kas ryškesniu plėvelės storio ledo sluoksniu.

Tiesa, muilas yra geras izoliatorius, tad ryškiausiai šalčio išdaigas ant burbulo paviršiaus pamatysite lauke esant didesniam nei 20 laipsnių šalčiui. Nors, pavyksta ir esant kiek aukštesnei temperatūrai.

Deja, pasidžiaugti užšaldytais burbulais galite ne itin ilgai, mat burbulo paviršiuje susidarant ledo kristalams, formuojasi ir mikroskopiniai įtrūkimai, kurie sumažina slėgį burbulo viduje, tad veikiamas atmosferos jėgos, burbulas sprogsta.

Fotografas Chirsas Ratzlaffas visuomet džiaugiasi šaltais orais, mat šąlančių burbulų fotografavimas jau yra tapęs jo pomėgiu. „Kristalų šokis ant burbulo paviršiaus atrodo tarsi mažyčių planetų judėjimas. Tai ugdo vaizduotę“, – įsitikinęs jis.

Savaitgalį spaudžiant šaltukui su vaikais siūlome prisiliesti prie įdomiojo mokslo ir bent šiek tiek laiko skirti eksperimentams lauke. Tik nepamirškite šiltai apsirengti!

Jums reikės:

Dubens ir šaukšto

200 mililitrų šilto vandens

35 ml kukurūzų sirupo arba glicerino

35 ml indų ploviklio

2 šaukštų cukraus (kristalizacijai)

Gerai sumaišykite ingredientus. Galite supilti į butelį ir išplakti, kad cukrus ištirptų. Įdėkite šį burbulų skystį į šaldytuvą ir palaikykite pusvalandį. Štai ir viskas! Lauke burbulus galite pūsti šiaudeliu arba specialiu pūtikliu, kurį rasite parduotuvėje.

Portalas lrytas.lt primena, kad penktadienio naktį šalčiausia buvo Molėtuose, kur šalo iki 26 laipsnių šalčio. Dzūkijoje buvo šilčiau – 15–16 laipsnių šalčio, pajūryje šalo iki 14–18 laipsnių žemiau nulio, likusioje šalyje laikėsi 21–24 laipsnių šaltis. Šios nakties rekordas, pasak meteorologų, gali būti pagerintas artimiausiomis naktimis, kai taip pat prognozuojami dideli šalčiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.