Neįtikėtina: S. Hawkingas naujausią mokslinį darbą paskelbė 10 dienų iki mirties

Stephenas Hawkingas mirė kovo 14 d. būdamas 76-erių, tačiau prieš nepilnas dvi savaitės iki savo mirties jis pateikė galutinę savo paskutinio mokslinio darbo, suteikiančio teorinį pagrindą atrandant paralelinę visatą, versiją.

 Stephenas Hawkingas mirė kovo 14 d. būdamas 76-erių, tačiau prieš nepilnas dvi savaitės iki savo mirties jis pateikė galutinę savo paskutinio mokslinio darbo, suteikiančio teorinį pagrindą atrandant paralelinę visatą, versiją.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Stephenas Hawkingas mirė kovo 14 d. būdamas 76-erių, tačiau prieš nepilnas dvi savaitės iki savo mirties jis pateikė galutinę savo paskutinio mokslinio darbo, suteikiančio teorinį pagrindą atrandant paralelinę visatą, versiją.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2018, 1:42 PM, atnaujinta Mar 19, 2018, 1:44 PM

Akademinio darbo, pavadinimu „Sklandus išėjimas iš amžino plėtimosi“ paskutiniai pataisymai buvo patvirtinti Kovo 4 dieną, 10 dienų iki garsiojo mokslininko mirties.

„The Sunnday Times“ laikraštyje buvo rašoma, kad mokslinis darbas bus paviešintas kol kas neįvardintame žurnale, kai bus baigta jo peržiūra. Tačiau Kornvelio universiteto tinklapis ArXiv.org, kuris stebi ir ieško mokslinių darbų prieš jiems pasirodant viešumoje, turi darbo kopiją – įskaitant ir naujausią 2018 metų Kovo mėnesio versiją.

Pasak laikraščio, tyrimas apibrėžia matematinius modelius, kuriais vadovaujantis tolimojo kosmoso zondas galėtų rinkti kitų visatų egzistavimo įrodymus.

Teorinis darbas siūlo, kad multivisatų egzistavimą galima išmatuoti pasinaudojant fonine radiacija, egzistuojančia nuo pačios laiko pradžios. Visa ta igalima būtų užfiksuoti prietaisais, įrengtais zonde.

Darbo bendraautorius Tomas Hertogas teigė, kad mokslinio darbo siekis yra „transformuoti multiversinės teorijos idėją į išbandomą mokslinę struktūrą“.

T.Hertogas dirba Leveno katalikiškame univeristete Belgijoje ir „The Sunnday Times“ laikraščiui sakė, kad su S.Hawkingu buvo susitikęs gyvai – tam, kad gautų iš jo galutinį patvirtinimą prieš atiduodant darbą peržiūrai.

Jei panašūs įrodymai kada būtų rasti, mokslininkai dirbę prie šio darbo neabejotinai būtų kandidatai į Nobelio prizą – tarp jų ir S.Hawkingas.

Tačiau Nobelio prizas po mirties suteikiamas nėra.

Parengta pagal „Business Insider“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.