Visa tai vyks Lietuvoje – laboratorijoje augins žmogaus kraujagysles

Lietuvos mokslininkai pradeda iki šiol ambicingiausią žmogaus audinių inžinerijos projektą Lietuvos istorijoje. Kartu su partneriais iš Švedijos „Froceth“ komanda laboratorijose augins žmogaus venas. Į išskirtinio projekto įgyvendinimą Švedijos kapitalo įmonė „Verigraft“ ruošiasi investuoti 2,2 mln. eurų.

  Švedijos ir Lietuvos mokslininkų tikslas – laboratorinėmis sąlygomis užauginti visiškai biologines žmogaus venas, kurios natūraliai pritaptų žmogaus organizme.<br> V.Balkūno asociatyvi nuotr.
  Švedijos ir Lietuvos mokslininkų tikslas – laboratorinėmis sąlygomis užauginti visiškai biologines žmogaus venas, kurios natūraliai pritaptų žmogaus organizme.<br> V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2018, 9:34 AM

Švedijos ir Lietuvos mokslininkų tikslas – laboratorinėmis sąlygomis užauginti visiškai biologines žmogaus venas, kurios natūraliai pritaptų žmogaus organizme.

„Tokio tipo venos auginamos naudojant paciento kraują, todėl daug lengviau prigyja žmogaus organizme ir nesukelia jokio šalutinio poveikio. Ši technologija turi potencialą iš esmės pakeisti mūsų supratimą apie kraujagyslių transplantaciją.

Ji leistų sukurti personalizuotus organus ir išvengti imunosupresinių vaistų, kurie įprastai vartojami po transplantacijų“, – sako „Froceth“ įkūrėja ir vadovė Agnė Vaitkevičienė.

Jos teigimu, vykdydami tyrimus, Lietuvos mokslininkai visų pirma remsis švedų patirtimi.

„Verigraft“ jau yra atlikusi tris sėkmingas laboratorijose užaugintų venų transplantacijos operacijas bei užpatentavusi tai padaryti leidusią technologiją.

„Verigraft“ duomenys rodo, kad visoje Europoje kraujagyslių ligos kankina daugiau nei 1,5 mln. žmonių. Naujasis gydymo metodas leistų ženkliai pagerinti žmonių, sergančių kraujagyslių ligomis, gyvenimo kokybę.

„Dabar įprastos kraujagyslių operacijos negali būti atliekamos pacientams, kurių venų vožtuvai yra negrįžtamai pažeisti ligos. Mūsų šiuo metu vystomas sprendimas jiems suteiktų alternatyvą. Pažeistos venos būtų pakeičiamos sveikomis, su funkcionuojančiais vožtuvais“, – sako A. Vaitkevičienė.

Numatoma, kad pirmoji jungtinio „Verigraft“ ir „Froceth“ projekto fazė truks iki 2019 m. rugsėjo. Tyrimo sėkmės atveju, būtų inicijuotos II ir III jo fazės bei produkto komercializavimas.

Venų ir kraujagyslių tyrimai yra visiškai nauja „Froceth“ veiklos kryptis. Iki šiol jos mokslininkai daugiausiai dėmesio skyrė vėžio gydymo sprendimams. Bendrovė aktyviai kuria imunoterapijos metodus: dendritinių ląstelių preparatus ir citokinais indukuotas ląsteles žudikes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.