Išaiškėjo „vanago mumijos“ paslaptis – ir ji slepia liūdną įvykį

2100 metų senumo mumija, iki šiol laikyta paukščio mumija, pasirodo iš tiesų besanti vaiko mumija. Manoma, kad vaikas sirgo anencefalija – reta liga, kuri lemia kaukolės ir smegenų vystymosi sutrikimą – ir gimė negyvas.

 2100 metų senumo mumija, iki šiol laikyta paukščio mumija, pasirodo iš tiesų besanti vaiko mumija. Manoma, kad vaikas sirgo anencefalija – reta liga, kuri lemia kaukolės ir smegenų vystymosi sutrikimą – ir gimė negyvas.<br> Maidstone muziejaus nuotr.
 2100 metų senumo mumija, iki šiol laikyta paukščio mumija, pasirodo iš tiesų besanti vaiko mumija. Manoma, kad vaikas sirgo anencefalija – reta liga, kuri lemia kaukolės ir smegenų vystymosi sutrikimą – ir gimė negyvas.<br> Maidstone muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2018, 8:54 AM

„Visa viršutinė jo kaukolės dalis yra neišsivysčiusi, – teigia Vakarų Ontarijo universiteto antropologijos profesorius ir bioarcheologas Andrew Nelsonas. – Jo nugaros slankstelių lankai nėra užsidarę. Jo klausomieji kauliukai yra jo pakaušyje.“

Ši mumija yra vos viena iš dviejų Egipto mumijų, kuriai diagnozuota anencefalija.

Mumiją Maidstone muziejui Jungtinėse Valstijose 1925 m. padovanojo vietinis daktaras. “Ilgą laiką manyta, kad tai yra apeiginė vanago mumija, nes ji buvo apipavidalinta kaip vanagas“, portalui „Live Science“ sako A.Nelosnas. Sprendžiant iš nuotraukos, viršutinė mumijos dalis tikrai šiek tiek primena vanagą.

A.Nelosnas vadovavo mokslininkų komandai, kuri kompiuterinės tomografijos būdu tyrė mumiją – ir tyrimas leido padaryti didelės raiškos nuotraukas, leidusias pamatyti kūdikio kūną nepažeidžiant pačios mumijos.

Paaiškėjo, kad mumifikuotas kūnas priklauso 23-28 savaičių kūdikiui. „Šeimai turėjo būti didžiulė tragedija prarasti kūdikį ir pagimdyti taip keistai atrodantį vaiką“, – teigia mokslininkas.

Akivaizdu, kad kūnas buvo kruopščiai mumifikuotas, sako mokslininkai. O audinyje, į kurį buvo suvyniotas kūnas, matyti piešinys, kuriame Egipto požemių dievas Ozyris guli karste, o šalia jo stovi deivės Izidė ir Neftitė. Piešinyje taip pat matyti mitinis ba-paukštis – paukštis su žmogaus galva – skriejantis virš Ozyrio, o pačiame viršuje nupiešta Udjat akis, simbolizuojanti apsaugą ir gerą sveikatą.

„Tais laikais turbūt tikėta, kad mumija turi galių, – mano A.Nelsonas. – nes tai kūdikio mumija.“ Jis tokį teiginį argumentuoja tuo, kad seovės Romos laikai mirusio kūdikio kūnas laikytas taip pat galingų burtų šaltiniu.

Niekas nežino, kur ir kaip originaliai buvo palaidota „vanago mumija“. Vienintelis kitas žinomas anencefalijos atvejis iš senovės Egipto laikų – 1826 m. tarp ritualinių babuinų mumijų atrasta mumija.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.