Didžiausi šiuolaikiniai lietuvių išradimai žada pritraukti milijonus

Lietuvos mokslininkai išradimais toliau stebina akademinę ir verslo bendruomenes. Konferencijoje „Lietuvos žinių eksportas – naujausi išradimai pasauliui“ buvo pristatyti net 3 unikalūs lietuvių autorių išradimai.

 Konferencijoje „Lietuvos žinių eksportas – naujausi išradimai pasauliui“ buvo pristatyti 3 unikalūs lietuvių autorių išradimai.<br> 123RF nuotr.
 Konferencijoje „Lietuvos žinių eksportas – naujausi išradimai pasauliui“ buvo pristatyti 3 unikalūs lietuvių autorių išradimai.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-05 16:16

Spausdinti įtvarai leis sugyti greičiau

VDA dizaino doktorantūros studentės bei Dizaino katedros lektorės Gintarės Černiauskaitės sukurti „EXO x3M“ 3D spausdinti įtvarai vartotojams padės išvengti įprastų reabilitacijos metu kylančių problemų ir tuo pačiu – pagreitins gijimo procesus.

„Dabartiniai rinkoje naudojami gipsai ir įtvarai sukelia potraumines komplikacijas – raumenų nykimą, sąnarių sustingimą bei odos problemas, apsunkina atviro kaulo lūžio gydymą. Reabilitacija ypač svarbi norint sutrumpinti bendrą gydymo laiką ir išvengti potrauminių komplikacijų – sąnarių sustingimo, raumenų masės mažėjimo ir kt“, – sako išradimo autorė.

3 D skenavimo ir spausdinimo būdu pagaminti pirmieji tokie įtvarai pasaulyje suteiks galimybę atlikti reabilitacines procedūras nenuimant įtvaro ir taip paankstinant reabilitacinių procedūrų taikymą gydymo metu. „EXO x3M“ naujos kartos įtvarų serija – tai pilnos imobilizacijos įtvarai kaklui, rankai, riešui ir pirštui. Įtvarų dizaino ir gamybos sprendimai lėmė itin mažą įtvarų svorį. Rankos įtvaras sveria vos 6, o piršto – 4 gramus.

Ligas diagnozuos programėlė

Taip pat konferencijos metu pristatyta LSMU mokslininkų sukurta mobilioji programėlė „Voice Screen“, kuri įvertina galimus balso sutrikimus ir padeda anksčiau diagnozuoti ligas. „Programėlė atlieka automatinę balso signalo analizę ir, įvertinusi šešis skirtingus balso funkcijos parametrus, apskaičiuoja akustinį balso kokybės indeksą. Jis ir leidžia objektyviai išmatuoti galimus balso pokyčius bei pateikia atitinkamas rekomendacijas“, – sako L. Matusevičienė, LSMU Plėtros tarnybos vadovė.

Pasak jos, neretai net neįtariama apie ligas, prasidedančias nuo paprasčiausių simptomų: „Įvairūs balso sutrikimai, užkimimas vargina beveik 10 proc. visų žmonių. Priežastis gali būti ne tik įprastos peršalimo ligos ar balso nuovargis po didelio krūvio. Balso sutrikimai gali būti susiję ir su nepiktybiniais ar piktybiniais gerklų navikais. Dažnai užkimimas yra ir ankstyvas gerklų vėžio simptomas“, – pabrėžė moteris.

Išmanios pakuotės ir vandens dezinfekcija – jau dabartis

Renginyje pristatytos ir išmanios pakuotės, sukurtos KTU mokslininko dr. Pauliaus Pavelo Danilovo. Mokslininko teigimu, tai inovacija, padėsianti mažinti užterštumą, nes suirs kartu su išmetamu maistu.

„Išmanios pakuotės, kurios suyra išmestos su maistu ir tampa trąša, nebėra ateitis. Mūsų tyrimai rodo, kad gaminant pakuotes iš celiuliozės darinių, galima pasiekti labai efektyvių ir draugiškų gamtai sprendimų. Mūsų tikslas sukurti tokį produktą, kuris ne tik būtų ekologiškas, bet ir padėtų išlaikyti maistą šviežią, pasižymėtų antioksidacinėmis ar antibakterinėmis savybėmis“, – pasakoja P. Danilovas.

Tačiau šios pakuotės – ne vienintelis KTU išradimas. Spaudos konferencijoje taip pat pristatyta ir vandens dezinfekcijos technologija, dezinfekuojanti vandenį, panaikindama jame esančius mikroorganizmus ir apsauganti jį nuo antrinės mikrobiologinės taršos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.