Išaiškinta dar viena Velykų salos paslaptis

Velykų sala tikriausiai būtų mažai kam žinoma nedidelė Ramiojo vandenyno sala – jei ne jos moai. Tai – aukštos akmeninės statulos, pastatytos kaip sargai. Kai kurie moai turi pukao – akmenines kepures. Tačiau kaip jos buvo užkeltos į tokį aukštį? Tai ilgą laiką buvo didelė paslaptis, tačiau mokslininkų komanda mano ją pagaliau įminusi.

 Ilgą laiką paslaptimi buvo tai, kaip ant statulų galvų buvo užritintos „kepurės“.<br> 123RF nuotr.
 Ilgą laiką paslaptimi buvo tai, kaip ant statulų galvų buvo užritintos „kepurės“.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-08 07:19

Ilgą laiką buvo svarstoma ir apie tai, kaip patys moai atsidūrė kitame salos pakraštyje, nei buvo pagaminti. Vis dėlto, vėliau buvo išsiaiškinta, kad jie ten buvo savotiškai „nuvesti| – prie vienos statulos buvo pririštos dvi virvės, kurias tampant moas tarsi pats po truputį svyruodamas judėjo į priekį.

Tačiau pukao yra ne ką mažesnė paslaptis. Kai kurios kepurės sveria daugiau nei 10 tonų. Jos yra apvalios, todėl jos gali riedėti – bet kaip jas pavyko užkelti į tokį aukštį?

Mokslininkai iš Bingamtono ir Niujorko universitetų panaudojo kompiuterinius 3D pukao modelius tam, kad išsiaiškintų, kaip jos gali judėti pirmyn. Pasirodo, viskas buvo pakankamai paprasta. Visų pirma kepurės buvo išskaptuotos iš tinkamos uolienos, kurią vietiniai gyventojai tikriausiai pasirinko pagal spalvą ir kietumą. Tada pukao buvo ridenamos per visą salą iki savo moų. Čia jau tekdavo statyti dideles rampas, kuriomis kepurės galėjo būti užridenamos į viršų. Tačiau kelias tonas sveriantis akmeninis cilindras taip paprastai į tokį aukštį nerieda, todėl reikėjo pasitelkti vieną gudrybę.

Kad akmuo į viršų riedėtų lengviau, tikriausiai reikėjo kokio nors mechaninio sverto. Manoma, kad tai galėjo būti paprasta virvė ar kelios virvės: vienas virvės galas turėjo būti pritvirtintas kažkur virš statulos, kuri turėjo gauti kepurę, likusi virvės dalis būdavo išvyniojama ant rampos. Tada ant jos būdavo užridenama pukao. Laisvas virvės, kurią dabar slėgė pukao svoris, galas vėl būdavo nunešamas į rampos viršų, kur jį traukdavo keli vyrai. Tokia sistema anksčiau būdavo plačiai taikoma sunkių daiktų užkėlimui, pats principas veikia maždaug taip:

Anksčiau buvo manoma, kad pukao ant statulų galvų būdavo stumiamos tiesiog pasinaudojus žmonių minios jėga. Tačiau skrybėlės yra per mažos, kad jas būtų galima tiesiog stumti – nepakaktų vietos pakankamam žmonių skaičiui, o tikriausiai ir pastangos nebūtų vertos rezultato. Todėl tokia virvių sistema atrodo labiau tikėtinas variantas – ypač turint omenyje, kad Velykų salos gyventojai išmanė sunkių riedulių mechaniką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.