Skelbia sukūrę „beprecedentę medžiagą“, kurios galimybės – beribės

Mokslininkai sugebėjo sukurti medžiagą, kuri gali padėti įvairiems mechanizmas pasitaisyti patiems net ir po didelių pažeidimų. Ši medžiaga atlieka ne tik fizinį remontą, bet gali atstatyti ir nutrauktas elektronines jungtis – o tai ypač svarbu mechanizmas ir robotams, dirbantiems pavojingoje aplinkoje.

Naujoji medžiaga priklauso nuo skysto metalo arba tiksliau jo lašelių, kurie yra įkalinti elastmorere ir iš esmės išlieka silikonu. <br>123RF nuotr. 
Naujoji medžiaga priklauso nuo skysto metalo arba tiksliau jo lašelių, kurie yra įkalinti elastmorere ir iš esmės išlieka silikonu. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2018, 8:06 AM

Naujoji medžiaga priklauso nuo skysto metalo – arba tiksliau, jo lašelių, kurie yra įkalinti elastmorere ir iš esmės išlieka silikonu. Kai tam tikras mechanizmas sugenda, lašeliai išsilieja ir susijungia su šalia esančiais. Tyrėjai sako, kad šie metalo lašeliai yra pagaminti galio metalu principu, o jis gali be jokių trukdžių perduoti elektrinį signalą skirtingais keliais. Medžiaga gali paskirstyti ir galingumą ar duomenis, kai atsiranda problemų su signalu arba kai medžiaga yra fiziškai pažeidžiama.

„Jei norime sukurti mašinas, kurios būtų suderinamos su žmogaus kūnu ir natūralia aplinka, tada turime pradėti dirbti su naujomis medžiagomis“, – teigia tyrimo autorius Carmelis Majidis.

Vyras sako, kad kiti „minkštosios elektronikos“ tyrimai, skirti ištirti lanksčiąsias medžiagas, vis dar susiduria su problemomis, kai ta medžiaga patiria rimtą gedimą. Tuo tarpu šios naujos medžiagos funkcionalumo lygis gali leisti minkštųjų medžiagų elektroniką ir mašinas panaudoti pačiuose įvairiausiuose minkštuose biologiniuose audiniuose ir organizmuose.

Naudinga ir tai, kad naujoji medžiaga tempiama išlaiko laidumą, o tai yra itin svarbu dėvimoms technologijoms. Tyrėjai sako, kad ši medžiaga gali būti panaudota ir pripučiamoms technologijoms. Tai reiškia, kad vieną dieną kiekvienas sportuojantis žmogus turės prietaisą, kuris realiu laiku ir tiksliai galės stebėti žmogaus sveikatą, o pripučiamos ir elektronika aprūpintos struktūros atlaikys ir ekstremaliausiais Marso sąlygas.

Mokslininkų tyrimo rezultatai buvo publikuoti moksliniame „Nature Materials“ žurnale.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.