Kaip bitės aplenkė tiek senovės romėnus, tiek dirbtinį intelektą

Mes esame linkę nuvertinti gyvūnų protinius gebėjimus. Mums atrodo, kad mes esame patys protingiausi šios Žemės gyventojai, o visi kiti gyvūnai yra kvailesni visomis prasmėmis. Tačiau dabar australų mokslininkai išsiaiškino, kad bitės yra pajėgios suvokti tai, ko nesupranta mažiausi vaikai – ir apie ką net negalvojo praeities civilizacijos. Mokslininkai teigia, kad tai padės vystyti dirbtinio intelekto sistemas.

 Bitės suvokia, kad 0 yra mažiau už 1, 2, 3 ar 4.<br> Vlado Ščiavinsko nuotr.
 Bitės suvokia, kad 0 yra mažiau už 1, 2, 3 ar 4.<br> Vlado Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2018, 7:46 AM

Nulis – tai paslaptingas skaičius, už kurio slepiasi niekas. Jūs esate suaugęs žmogus, todėl gerai suvokiate, kas yra niekas ir kaip veikia nulis. Nulis yra mažiau už vieną – tai mažiausia vertė prieš žengiant į neigiamų skaičių pasaulį. Ir iš tikrųjų, vaikams prireikia kelerių metų, kol jie gerai supranta nulį, o praeities civilizacijos apskritai jo nežinojo. Taip nutiko todėl, kad matematika dažnai buvo susijusi tik su pinigų ar derliaus skaičiavimu – kai neturi nieko, tai ir skaičiuoti nieko nereikia.

Net ir tokia pažangi senovės Romos civilizacija nulio neturėjo. Mokslininkai iš RMIT universiteto Australijoje jau kurį laiką norėjo patikrinti, ar vabzdžiai gali suvokti nulį – ir bitės puikiai tiko jų eksperimentams.

Bitės yra pakankamai protingi vabzdžiai. Tačiau pažvelkime tiesai į akis – žmogaus smegenys turi 86 000 milijonų neuronų, o bičių – mažiau nei milijoną. Vis dėlto, bitės yra lengvai dresuojamos, todėl jos puikiai tiko šiam tyrimui.

Mokslininkai išmokė bites pasirinkti langelį su mažesniu elementų skaičiumi. Užduotis, atrodo – paprasta, tačiau bitėms reikėjo skaičiuoti. Pavyzdžiui, ant vieno langelio buvo padėti 3 elementai (įvairūs smulkūs daiktai), o ant kito – tik 2. Jei bitė pasirinkdavo langelį su mažesniu skaičiumi, ji būdavo apdovanojama skanėstais.

Bitės yra pakankamai protingos, todėl šį žaidimą greitai perkando. Tačiau galiausiai atėjo egzamino laikas – ant vieno langelio pasirodė keli elementai, o ant kito – visiškai nieko. Ir bitės iš karto nuskriejo prie to, kuriame nieko nebuvo.

Kitaip tariant, bitės suvokia, kad 0 yra mažiau už 1, 2, 3 ar 4. Manote, kad tai – vieni juokai? Galbūt jums ir jūsų didžiulėms smegenims. Bet tik kelios gyvūnų rūšys pasižymi šiuo supratimu – daugiausiai beždžionės ir paukščiai. Dar daugiau – dirbtinio intelekto sistemos dažniausiai pačios to taip pat neišmoksta. Tačiau mokslininkai vis tiek nežino, kaip bitėms tai pavyksta.

Nulis iš tiesų yra sudėtinga matematinė samprata. Jei tokios mažos bičių smegenys geba tai suvokti, tai tikriausiai ir dirbtinio intelekto sistemos gali veikti efektyviau. Tačiau prireiks laiko, kol šie atradimai bus pritaikyti praktikoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.