Naujausias tyrimas parodė, ar Berlyne rasti palaikai tikrai Hitlerio

Viena garsiausių ir daugiausia kalbų keliančių mirčių XX a. istorijoje – Adolfo Hitlerio savižudybė priešlėktuviniame bunkeryje netoli Reicho kanceliarijos, įvykdyta 1945 balandžio 30-ąją. Aplink ją sukasi daug sąmokslo teorijų – kuriami filmai ir serialai, rašomos knygos apie tai, kaip nacistų diktatorius galėjo apgauti visą pasaulį ir pabėgti – nors tikimybė, kad jis, kaip kai kas siūlo, gyvenimą baigė kokiame Pietų Amerikos kaimelyje, yra tiesiog juokingai maža.

 Pasiekęs 56 metų amžių, A.Hitleris turėjo vos 5 nuosavus dantis, o žandikaulio analizė taip pat neaptiko jokių mėsos valgymo pėdsakų.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Pasiekęs 56 metų amžių, A.Hitleris turėjo vos 5 nuosavus dantis, o žandikaulio analizė taip pat neaptiko jokių mėsos valgymo pėdsakų.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Bunkeri, kuriame paskutines dienas praleido A.Hitleris, maketas.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Bunkeri, kuriame paskutines dienas praleido A.Hitleris, maketas.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Hitleris nenorėjo, kad jo kūnas būtų išniekintas ir demonstruojamas viešai – kaip tai nutiko Italijos fašistų lyderiui Benito Mussolini (kairėje).<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Hitleris nenorėjo, kad jo kūnas būtų išniekintas ir demonstruojamas viešai – kaip tai nutiko Italijos fašistų lyderiui Benito Mussolini (kairėje).<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 25, 2018, 10:29 PM

Sudegintus A.Hitlerio, jo žmonos Evos Braun ir dviejų šunų kūnus specialusis sovietų padalinys aptiko gegužės antrąją Reicho kanceliarijos sode – ten, kur kūnų sudeginimą paties fiurerio nurodymu buvo įvykdęs jo paties sekretorius Martinas Bormannas. Žinoma, apie radinį buvo informuotas sovietų lyderis Josifas Stalinas, bet jis nusprendė neleisti šiai informacijai pernelyg išplisti – manoma, jog Stalinas norėjo, kad žmonės manytų, jog Hitleris išgyveno ir buvo paslėptas Anglijos ir JAV operatyvininkų: taip galimai buvo siekiama pakurstyti įtarimus ir nepasitikėjimą sąjungininkų adresu.

Dabar gi naujausias Prancūzijos mokslininkų atliktas tyrimas galutinai patvirtinta, kad sudegintas lavonas, 1945-aisiais rastas Reicho kanceliarijos sode, tikrai priklausė Adolfui Hitleriui. Tai nustatyta pagal dantis ir dantų tiltelį.

Išdavė dantys

Tyrimo vadovas profesorius Philippe’as Charlieras Prancūzijos žiniasklaidai teigė, kad pavyko palyginti Rusijoje saugomą A.Hitlerio žandikaulį su jo stomatologiniais įrašais – ir atpažinti asmenį pagal dirbtinius dantis. „Pirmiausia atpažinome jį pagal protezuotus dantis, kurie buvo labai neįprasti ir visiškai skirtingų formų. Tai buvo anatominis ir technologinis sutapimas“, – sako P. Charlieras.

Pasiekęs 56 metų amžių, A.Hitleris turėjo vos 5 nuosavus dantis, o žandikaulio analizė taip pat neaptiko jokių mėsos valgymo pėdsakų. Tai patvirtina, kad fiureris buvo vegetaras.

Mėlynos apnašos ant dantų likučių taip pat paremia teoriją, kad prieš nusišaudamas A.Hitleris dar išgėrė cianido.

Paskutinės valandos

Balandžio 28 ir 29 nacių lyderis savo pavaldiniams suteikė leidimą bandyti išsiveržti iš bunkerio, bet dauguma jame vis dėlto pasiliko. Tuo tarpu fiureris vedė savo ilgametę meilužę Evą Braun ir pasirengė mirčiai. Jis nenorėjo, kad jų kūnai būtų išniekinti ir demonstruojami viešai – kaip tai nutiko Italijos fašistų lyderiui Benito Mussolini ir jo artimiesiems.

A.Hitleris atsisveikino su M.Bormannu, Josephu Goebbelsu ir jų šeimomis, su kitu savo personalu ir su Eva Braun pasitraukė į savo kabinetą. Po valandos ar dviejų pasigirdo šūvis. Liudijama, kad M.Bormannas ir kiti įžengė į kabinetą ir rado kūnus. Evai Braun cianidą sugirdė A.Hitleris.

Kūnai buvo suvynioti į nacistų vėliavą, išnešti į Reicho kanceliarijos sodą ir apliejus degalais, padegti. Apie A.Hitlerio mirtį Vokietijai buvo pranešta per radiją – ten, skambant Vagnerio muzikai, Vokietijos valdžios likučiai pareiškė, kad fiureris mirė kaip didvyris.

Atidavė, nes žinojo, kad negers

Sovietai Hitlerį identifikavo taip pat pagal dantis. Jie, suradus kūnų likučius, buvo atiduoti Raudonosios Armijos vertėjai Elenai Rževskajai, o ši Berlyne surado odontologą, kuris lankė Hitlerį bunkeryje ir patvirtino, kad dantys priklauso nacistų lyderiui.

Vėliau žydų kilmės E.Rževskaja parašė atsiminimų knygą „Berlynas, 1945-ųjų gegužė“, kurie Sovietų Sąjungoje buvo išspausdinti septintajame dešimtmetyje. Nesename interviu autorės anūkė sakė, kad dantys jos senelei buvo patikėti todėl, kad „ji buvo moteris ir karininkė, o visi žinojo, kad per Pergalės dieną visi vyrai gers“.

A.Hitlerio dantys buvo išsiųsti į Sovietų Sąjungą ir kelis dešimtmečius buvo laikomi paslaptyje. Tik 2017 metais Rusijos slaptosios tarnybos ir valstybinis archyvas įsileido prancūzų tyrėjus ir pirmąkart nuo 1946 metų suteikė prieigą prie nacistų lyderio liekanų.

Parengta pagal „Vintage News“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.