Kava – kovoje prieš diabetą

Galbūt nutiks tai, kad kavos puodelis po pietų padės sukontroliuoti diabetą. Tai padarytų ląstelės, kurios, atpažinusios kofeiną, imtų išskirti insuliną.

  Mokslininkai paėmė žmogaus inkstų ląsteles ir privertė jas gaminti insuliną. Jie taip pat įdiegė kofeino receptorių, kuris sužadintų insulino gamybą, kai tik būtų atpažintas kofeinas.<br> 123RF nuotr.
  Mokslininkai paėmė žmogaus inkstų ląsteles ir privertė jas gaminti insuliną. Jie taip pat įdiegė kofeino receptorių, kuris sužadintų insulino gamybą, kai tik būtų atpažintas kofeinas.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-26 08:27, atnaujinta 2018-06-26 09:12

Antrojo tipo diabetas išsivysto tada, kai kūnas nesugeba sureguliuoti gliukozės kiekio kraujyje. Kai kurie žmonės yra priversti keliskart per dieną imti kraujo mėginius ir naudoti insulino pompas, bet biotechnologas Martinas Fusseneggeris iš „ETH Zurich“ su kolegomis sukūrė alternatyvią sistemą, kurios varikliu tapo kava.

Mokslininkai paėmė žmogaus inkstų ląsteles ir privertė jas gaminti insuliną. Jie taip pat įdiegė kofeino receptorių, kuris sužadintų insulino gamybą, kai tik būtų atpažintas kofeinas.

Tai padarę, jie implantavo šias ląsteles į dešimtį pelių, sergančių antrojo tipo diabetu, ir kartu su įprastu maistu pateikė ir prisodrinto kofeinu. Bandymai parodė, kad taip diabetu sergančios pelės suvaldė savo gliukozės kiekį kraujyje lygiai taip pat, kaip ir sveikos pelės.

Rizika, kad insulino gamyba bus sužadinta atsitiktinai – labai maža. „Mūsų žiniomis, maiste nebūna jokių kitų esminių kofeino šaltinių, tik pati kava. O smulkūs kofeino pėdsakai gamybos nesužadintų“, – teigia M.Fusseneggeris.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Nature Communications“.

Parengta pagal „The New Scientist“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.