Eksperimentas su gerai žinomu vaistu lėmė 11 kūdikių mirtį

Šios savaitės pradžioje Amsterdamo universiteto Medicinos tyrimų centras (UMC) pranešė anksčiau nei numatyta nutraukiantis klinikinius farmaceutinio sildenafilo tyrimus, nes preparatas galėjo sukelti naujagimių mirtis.

 Sildenafilo veikimo principas – jis blokuoja fermentą, kuris įtakoja lygiųjų raumenų, esančių aplink kai kurias kraujagysles, atsipalaidavimą. Rezultatas – padidėjusi kraujotaka, kuri lemia ne tik erekcijos veikimą, bet ir mažina kalnų ligos simptomus ar gydo plaučių hipertenziją.<br> 123RF nuotr.
 Sildenafilo veikimo principas – jis blokuoja fermentą, kuris įtakoja lygiųjų raumenų, esančių aplink kai kurias kraujagysles, atsipalaidavimą. Rezultatas – padidėjusi kraujotaka, kuri lemia ne tik erekcijos veikimą, bet ir mažina kalnų ligos simptomus ar gydo plaučių hipertenziją.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 25, 2018, 1:02 PM, atnaujinta Jul 25, 2018, 2:43 PM

Vaistas – komerciškai žinomas kaip „Viagra“ – dažniausiai naudojamas gydyti erekcijos sutrikimus, ir tai veikia pagerinant kraujotaką. Padrąsinti preliminarių testų, medikai tikėjosi panaudoti medikamento kraujagyslių plečiamąsias savybes placentų augimo stimuliavime.

„Norėjome parodyti, kad tai efektyviai veikia, – dienraščiui „de Volkskrant“ sakė tyrėjas ir ginekologas Wesselis Ganzevoortas. – Bet nutiko kai kas priešingo. Aš šokiruotas. Paskutinis dalykas, kurio kas nors norėtų, yra žala pacientams“.

Sildenafilo veikimo principas – jis blokuoja fermentą, kuris įtakoja lygiųjų raumenų, esančių aplink kai kurias kraujagysles, atsipalaidavimą. Rezultatas – padidėjusi kraujotaka, kuri lemia ne tik erekcijos veikimą, bet ir mažina kalnų ligos simptomus ar gydo plaučių hipertenziją.

Kadangi vaisto jau nebesaugo patentas, jį pradėjo tyrinėti įvairios tyrimų kompanijos, siekdamos pritaikyti jį ir kitų ligų gydymui.

Viena iš daug žadančių sričių buvo kraujagyslių plėtimas pernelyg lėtai augančiose placentose – o ši toks dalykas didina priešankstinio gimdymo riziką, kaip ir mažą naujagimių svorį.

„Prognozė tokiems vaikams būna ne kokia, ir tokiems vaikams nėra jokio žinomo gydymo“, – rašoma UMC pranešime.

Neseniai atlikti atsitiktinai parinktų bandomųjų tyrimai, lyginti su placebą vartojusia grupe, neparodė jokių neigiamų efektų, kai vaistas buvo mėginamas su sveikomis motinomis ir sveikais naujagimiais. Tai leido tęsti tolesnius bandymus.

Tiesą sakant, susidomėjimas šiuo vaisto pritaikymu tokiam tikslui egzistavo jau keletą metų – kaip ir gandai, kad medikai rekomenduoja nėščiosioms vartoti šį vaistą.

„Užsienio kolegos prasitarė, kad kartais išrašydavo šį vaistą nėščiosioms, ir rezultatai būdavo geri, – pasakoja W.Ganzevoortas, nepamiršdamas pabrėžti, kad Olandijos gydytojai yra daug atsargesni. – Pats esu patyręs, kad per konsultacijas nėščiosios prašo šio vaisto“.

Kas tiksliai nesuveikė šiame bandyme, tiksliai nežinoma.

2015-aisiais Olandijos ligoninėse kreipėsi į 183 moteris, kurioms buvo įtartas sulėtintas placentos vystymasis. Beveik pusei jų buvo išrašytas placebas.

Mirtingumas išaiškėjo, kai nepriklausoma komisija atidžiau peržiūrėjo 19 naujagimių mirčių atvejus – iš tų, kurių motinoms nėštumo metu buvo priskirti medikamentai. 11 iš šių kūdikių buvo diagnozuotas padidėjęs kraujospūdis plaučiuose, kas, tikėtina turėjo ryšį su vaisto vartojimu.

Kiti šeši kūdikiai taip pat turėjo problemų su pakankamo deguonies kiekio įsisavinimu, bet išgyveno.

Vardan teisingumo, reikia paminėti, kad devyni kūdikiai iš placebo grupės po gimimo taip pat netrukus mirė, bet nė pas vieną iš jų nebuvo pastebėta jokių pokyčių plaučiuose.

Tyrimas turėjo būti tęsiamas iki 2020-ųjų, tad nutraukus jį, apie tuzinas moterų lieka nežinomybėje, kaip gydymas galėjo paveikti jų nėštumą. Jos yra atidžiai stebimos.

Neaišku ir tai, kas su tyrimu bus daroma toliau. Rezultatai šokiruojantys – bet ir visiškai netikėti.

„Šiuo atveju norėdami sužinoti daugiau, turime būti atsargūs, – teigia kūdikių medicinos ekspertas iš Liverpulio universiteto Zarcko Alfirevicas. – Reikia viską atidžiai peržiūrėti, nes jokios komplikacijos nebuvo pastebėtos kituose dviejuose panašiuose tyrimuose, kurie buvo atliekami Jungtinėje Karalystėje, Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje.

Sildenafilas akivaizdžiai yra vaistas, turintis plačias pritaikymo galimybes, ir placentų augimo skatinimas galėtų būti tik viena iš jų. Bet tai yra ir tragiškas pavyzdys, kaip net ir atrodytų, daugiausiai žadantiems tyrimams reikia daug platesnės tyrimų aprėpties – nesvarbu, koks numatomas potencialas.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.