Vokietijos didmiestyje – unikalus radinys

Žemėje po Kelnu (Vokietija) guli tikra bibliofilo svajonė: senovinė Romos biblioteka, kurioje kadaise buvo saugoma iki 20 000 ritinių dokumentų. Turint omenyje, kad Kelnas yra viena seniausių Vokietijos miestų, įkurtas apie 50-aisiais mūsų eros metais, nieko nuostabaus, kad jame aptinkama statinių iš senovės Romos laikų.

 Žemėje po Kelnu (Vokietija) guli tikra bibliofilo svajonė: senovinė Romos biblioteka, kurioje kadaise buvo saugoma iki 20 000 ritinių dokumentų.<br> Kelno Romėnų-germanų muziejaus nuotr.
 Žemėje po Kelnu (Vokietija) guli tikra bibliofilo svajonė: senovinė Romos biblioteka, kurioje kadaise buvo saugoma iki 20 000 ritinių dokumentų.<br> Kelno Romėnų-germanų muziejaus nuotr.
 Seniausia biblioteka Vokietijoje.<br> Kelno Romėnų-germanų muziejaus nuotr.
 Seniausia biblioteka Vokietijoje.<br> Kelno Romėnų-germanų muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 6, 2018, 6:16 AM, atnaujinta Aug 6, 2018, 9:03 AM

Tačiau archeologai pastato paskirties neišsiaiškino tol, kol neaptiko paslaptingų ertmių, kurių matmenys yra  daugmaž 80x50 cm..

“Nišos sienoje buvo tarsi indauja dokumentų ritiniams, – leidiniui „The Guardian“ sakė Kelno Romėnų-germanų muziejaus archeologas Dirkas Schmitzas. – Tai gana įprastas dalykas bibliotekose, tokias pačias galima pamatyti ir Efese, Turkijoje“.

Ir jei kas paklaustų, kiek dokumentų buvo saugoma šioje bibliotekoje – būtų visai sąžininga sakyti, kad skaičius „buvo pakankamai didelis – galbūt 20 000”, sako D.Schmitzas. Tiesa, jis teigia, kad naujai rastoji biblioteka yra kiek mažesnė, nei Kelso biblioteka Efese, pastatyta 117-aisiais mūsų eros metais. Bet pasak mokslininko – vis tiek, šis atradimas „yra neįtikėtinas – įspūdingas radinys“.

„Mažų mažiausiai, čia yra seniausia biblioteka Vokietijoje – o galbūt ir visų ir šiaurės vakarų Romos provincijų teritorijose, – teigia mokslininkas. – Turbūt yra daug romėnų miestelių, turinčių bibliotekas, bet jie dar neatkasti. Ir jei būtume atkasę tik pamatus, nebūtume supratę, jog tai – biblioteka. Supratome todėl, kad buvo išlikusios turėjo sienas, o šiose – nišos“.

D.Schmitzas taip pat mano, kad senovės romėnai pastatui išrinko puikia vietą.

„Biblioteka yra Kelno centre, turgavietėje arba forume: viešoje erdvėje miesto centre, – sako archeologas. – Ji pastatyta iš labai atsparių medžiagų, ir tokie pastatai, kadangi buvo tokie dideli, buvo vieši.“

Geriausiais savo laikais biblioteka greičiausiai turėjo du aukštus, o plotas buvo 20x9 metrų. Kelno istorinės paveldosaugos darbuotojas Marcus Trieras pasakoja, kad vėliau atsirado ir priestatas. Pasak D.Schmitzo, tai greičiausiai tai buvo nedidelė koplyčia, kurioje stovėjo deivės Minervos – kuri romėnams atitiko graikų deivę Atėnę – skulptūra.

Senovinės bibliotekos liekanos bus integruotos į naujai statomą bažnytinės bendruomenės centrą, ir taip taps prieinamos tiek lankytojams, tiek ateities archeologams, rašo „Deutsche Welle“.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.