Mokslininkai atrado efektyvų būdą valdyti sapnus

Miegoti yra malonu, bet nieko nėra smagiau už galimybę savo sapnus valdyti – taip nutinka, kai miegantis žmogus supranta, kad jis sapnuoja, kad ir kaip realistiškai jo sapnas atrodytų.

Jau greitai tyrėjai galės pasiūlyti efektyviausią kada nors sukurtą būdą valdyti savo sapnus.<br> 123rf nuotr.
Jau greitai tyrėjai galės pasiūlyti efektyviausią kada nors sukurtą būdą valdyti savo sapnus.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 22, 2018, 7:38 PM

Deja, tik pusė iš mūsų kada nors patiria tokius sapnus, bet mokslininkų pastangos suteikti žmogui galimybę lengvai atkurti šį fenomeną pagaliau pasiteisino. Jau greitai tyrėjai galės pasiūlyti efektyviausią kada nors sukurtą būdą valdyti savo sapnus.

Viskonsino-Madisono universiteto mokslininkai ir Havajų „Lucidity“ institutas, remdamiesi anksčiau atliktais tyrimais, norėjo išsiaiškinti, kaip cheminės medžiagos, vadinamos acetilcholinesterazės slopintuvais (AChEI) (angl. Acetylcholinesterase ihibitors), gali paskatinti sąmoningų sapnų sapnavimą.

Manoma, kad neuromediatorius acetilcholinas padeda reguliuoti REM miegą, o AchEI padeda šiam junginiui kauptis smegenyse slopindamas fermentą, kuris slopina acetilcholiną.

Pasirodo, vaistas (galantaminas), kuris sergant Alzheimeriu naudojamas atminties netekimui mažinti, yra greitai veikiantis AchEI, turintis tik nedidelį šalutinį poveikį. Todėl tyrėjai pasikvietė 121 savanorį, kad sužinotų, kokį poveikį vaistas turėjo jų gebėjimui sapnuoti ir prisiminti sąmoningus sapnus.

Verta paminėti, kad šie savanoriai nebuvo tiesiog eiliniai žmonės – mokslininkai pasikvietė entuziastus, kuriuos jau kurį laiką domino sąmoningi sapnai, taip pat jie yra bandę mokytis pasiekti šią būseną.

Kai savanoriai panaudojo savo žinias kartu su bandomąja chemine medžiaga, mokslininkų hipotezė iš tiesų pasiteisino.

Tris dienas dalyviai vartojo didėjančias vaisto dozes – buvo pradedama nuo placebo (0 mg), antrąją naktį buvo leista suvartoti 4 mg, o trečiąją – 8 mg dozę.

Kiekvieną naktį savanoriai buvo pažadinami po 4,5 valandos miego, praktikuodavo patekimo į valdomus sapnus technikas, išgerdavo kapsulę ir vėl eidavo miegoti.

Šitoks derinys iš tikrųjų padeda paskatinti sapnų valdymą, o didesnės medžiagos dozės pasirodė dar efektyvesnės.

Kai dalyviai išgerdavo placebo kapsulę su cukrumi (0 mg galantamino, bet sąmoningo miego technikos vis dar buvo naudojamos), apie valdytus sapnus pranešė tik 14 proc. dalyvių. Suvartojus 4 mg dozę, 27 proc. dalyvių jau galėjo valdyti savo sapnus, o suvartojus 8 mg dozę, valdančiųjų sapnus skaičius išaugo iki 27 proc.

„Per dvi naktis vartoję galantaminą 69 dalyviai iš 121 (57 proc.) bent vieną naktį galėjo valdyti savo sapnus“, – pasakojo mokslininkai.

„Šiuo metu tai yra vienas efektyviausių būdų, leidžiančių žmonėms sąmoningai sapnuoti. Galbūt jau greitai ši galimybė bus prieinama visai mūsų visuomenei.“

Tai yra ypač svarbu, nes žmonės ne tik galėtų įgyvendinti savo svajones bent jau sapnuose, bet tai taip pat leistų mokslininkams pagaliau paaiškinti sąsajas tarp valdomų sapnų ir žmogaus sąmonės.

Kol nebus ištirtas šio vaisto saugumas, eksperimentuoti su galantaminu nerekomenduojama. Bet kai tik tyrėjai baigs savo darbus, žmonija galės pradėti mėgautis įsivaizduojamo pasaulio malonumais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.