Dar vienas žingsnelis link „Nobelio“: profesorius Virginijus Šikšnys apdovanotas prestižine premija

Už pasiekimus nanomokslų srityje Norvegijos tiksliųjų ir humanitarinių mokslo akademijos bei Kavli fondo organizuojamoje apdovanojimų ceremonijoje antradienį garbinga Kavli premija įteikiama Vilniaus universiteto profesoriui akademikui Virginijui Šikšniui.

 Už pasiekimus nanomokslų srityje Norvegijos tiksliųjų ir humanitarinių mokslo akademijos bei Kavli fondo organizuojamoje apdovanojimų ceremonijoje garbinga premija įteikiama Vilniaus universiteto profesoriui akademikui Virginijui Šikšniui.<br> Vlado Ščiavinsko nuotr.
 Už pasiekimus nanomokslų srityje Norvegijos tiksliųjų ir humanitarinių mokslo akademijos bei Kavli fondo organizuojamoje apdovanojimų ceremonijoje garbinga premija įteikiama Vilniaus universiteto profesoriui akademikui Virginijui Šikšniui.<br> Vlado Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA

2018-09-04 14:19, atnaujinta 2018-12-04 12:39

Kaip skelbė ELTA, Kavli premija mokslininkui skirta už CRISPR-Cas9, arba vadinamųjų „genų žirklių“, atradimą.

V. Šikšnio atradimas vadinamas „švedišku armijos peiliuku, kuris leidžia pataisyti genus“. Šis genų inžinerijos stebuklas jau pakeitė mokslo pasaulį, o ateityje gali būti net raktas į tokių ligų, kaip AIDS ar Dauno sindromo, išgydymą. Be to, technologija jau pradedama taikyti žemės ūkyje – planuojama kurti augalų veisles, kurios būtų atsparios sausrai ar kitoms nepalankioms dirvos sąlygoms.

Už šį atradimą prof. V. Šikšniui jau įteikta kita prestižinė Harvardo universiteto Warreno Alperto premija.

Kavli premiją 2005 m. įsteigė Norvegijos tiksliųjų ir humanitarinių mokslų akademija kartu su šalies Švietimo ir mokslo ministerija bei Kavli fondu. Už išskirtinę mokslinę veiklą mokslininkai iš viso pasaulio apdovanojami trijose kategorijose: astrofizikos, nanomokslų bei neuromokslų. Pirmąkart apdovanojimas, kurį sudaro aukso medalis, pagerbimo raštas ir 1 mln. JAV dolerių, įteiktas 2008 m. Premiją globoja Norvegijos karališkoji šeima.

Kavli premijos laureatus renka iškiliausi pasaulio akademikai. Kiekvienoje iš kategorijų rekomendacijas teikia Jungtinės Karalystės karališkoji draugija, nacionalinės JAV, Kinijos, Prancūzijos mokslų akademijos, Vokietijos Maxo Plancko draugija bei Norvegijos tiksliųjų ir humanitarinių mokslų akademija.

Už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje, mūsų valstybės kaip mokslo ir inovacijų šalies pristatymą akademiką V. Šikšnį premjeras Saulius Skvernelis apdovanojo išskirtiniu šimtmečio medaliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.