Pirmaisiais kosmoso turtuoliais pasirūpinta: jiems sukurtas specialus gėrimas

Kelios kompanijos jau varžosi, kuri bus pirmoji į kosmosą pasiuntusi turistus, o „Space X“ jau paskelbė ir turinti sutartį.

Kosminis šampanas pasižymi ypatingu buteliu, kurį sudaro dvi atskiros talpos: viršutinėje yra šampanas, o apatinėje – anglies dvideginis.<br> YouTube stop-kadras.
Kosminis šampanas pasižymi ypatingu buteliu, kurį sudaro dvi atskiros talpos: viršutinėje yra šampanas, o apatinėje – anglies dvideginis.<br> YouTube stop-kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2018, 10:52 PM

Šampano gamintojas „Mumm“ nusprendė tam pasiruošti iš anksto ir sukūrė specialų šampano butelį, kuris leidžia šiuo gėrimu pasigardžiuoti ir nesvarumo būsenoje. Bet kaip jis veikia?

Kosmose galima gerti įvairius gėrimus. Tačiau gravitacijos trūkumas patį gėrimo procesą paverčia šiek tiek mažiau elegantišku – įprastai geriama iš maišelių. Bet šampanas yra toks gėrimas, kuriuo įprastai mėgaujamasi prabangioje aplinkoje. Maišelis tam netinka, todėl „Mumm“ kompanijos vadovas kartu su prancūzų dizaineriu Octave de Gaulle sukūrė ypatingą butelį. Produktas, pavadintas „Mumm Grand Cordon Stellar“, kainuos brangiai, bet jo tikslinė auditorija yra labai turtingi žmonės.

„Mumm Grand Cordon Stellar“ pasižymi ypatingu buteliu, kurį sudaro dvi atskiros talpos: viršutinėje yra šampanas, o apatinėje – anglies dvideginis. Šias dvi talpas jungia metalinis vožtuvas, kurį galima kontroliuoti pirštais. Kai dujos yra paleidžiamos per šampaną, jos iš butelio išsiveržia kaip putos, bet putojimą sulaiko metalinis lankelis.

Tada telieka šampano putas nukratyti (tiesiogine to žodžio prasme) ir jos grakščiai nusklendžia tolyn. Kiti kosmoso turistai turi būti pasiruošę su taurėmis, kurios yra negilios ir neturi įprastos kojelės – juk jų niekur ir nepastatysi. Putos prilimpa prie taurės ir jas galima išgerti. Taip šampano gėrimo patirtis priartinama tam, ką darome čia, Žemėje. Visa tai jau buvo išbandyta specialiai modifikuotame „Airbus A300“ lėktuve, kuris leidžia pajusti mikrogravitaciją:

Ypatingo gėrimo gamintojai džiaugiasi, kad net anglies dvideginis yra išgaunamas šampano fermentavimo metu, todėl visas „Mumm Grand Cordon Stellar“ gaminys yra šampano pramonės produktas. Teigiama, kad šampano skonis kosmose truputį skirsis – nes kitaip veiks liežuvis, medžiagų apykaita, o ir putos įprastu skysčiu virs tik burnoje.

Tik dar neaišku, ar kosminėse lenktynėse dalyvaujančios „SpaceX“, „Virgin Galactic“ ir „Blue Origin“ į savo erdvėlaivius priims šį gėrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?