Netikėti radiniai: bandė apiplėšti, bet pradžiugino archeologus

Kai prieš metus chuliganai automobiliu rėžėsi į 500 metų senumo namą Dedhamo kaime Anglijoje, jie tikėjosi, kad aptiks ir pasigrobs bankomatą. Ir nors pastate buvo įsikūręs nedidelis vietinis prekybos centras, chuliganams teko bėgti tuščiomis rankomis: jokio bankomato ten nebuvo.

 Pasirodo, chuliganų gauja smarkiai padėjo archeologams.<br>Suffolk Coasts and Heaths AONB nuotr.
 Pasirodo, chuliganų gauja smarkiai padėjo archeologams.<br>Suffolk Coasts and Heaths AONB nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-30 08:33, atnaujinta 2018-10-30 08:34

Bet ilgainiui paaiškėjo, kad įvykiai pasisuko kiek netikėtai: pasirodo, chuliganų gauja smarkiai padėjo archeologams.

Pasak šviežiai publikuotos Kolčesterio Archeologijos tresto ataskaitos, archeologų komanda, kuri padėjo sutvarkyti betvarkę, likusią po chuliganų išpuolio 1520-ųjų statybos name, rado iki šiol neaptiktą palikimą tiek iš viduramžių, tiek Tudorų laikų.

Archeologai pradėjo kasinėjimus netrukus po praėjusių metų gruodžio 10 d. nutikusio incidento – siekdami parengti smarkiai nukentėjusio pastato stabilizavimo ir atstatymo planą. Vietiniai istorikai žinojo, kad medinio karkaso namas buvo pastatytas 1520-aisiais, ir kadaise greičiausiai priklausė turtingo pirklio šeimai – bet nieko detaliau nebuvo žinoma.

Kasinėjimų metu archeologai aptiko židinį, kuris pasirodė daug senesniu, nei esamas pastatas. Taip pat – vidinę XV a. verandą, kas, pasak Kolčesterio Miesto tarybos, tais laikais Anglijoje buvo retas dalykas.

Kasinėjimų metu taip pat buvo rasta keletas Tudorų laikų (1485-1603) artefaktų, tarp kurių buvo ir trikojis puodas, užkastas netoli vieno iš andainykščių įėjimų į pastatą – Kolčesterio Archeologijos tresto nuomone, indas greičiausiai buvo įkastas kaip totemas, kuris turėjo apsaugoti, kad į pastatą negalėtų įeiti joks blogis (bet turint omenyje aplinkybes, kuriomis prasidėjo jo radybos, šis totemas veikė nelabai gerai).

„Džiaugiamės šiais radiniais, kurie atskleidžia turtingą miestelio dalies istoriją, o taip pat pasakoja apie pirklį, kuris gyveno ir prekiavo čia“, – sako Kolčesterio tarybos archeologas Jessas Tipperis.

Pastatas, kaip parduotuvė, vėl atsidaro šiandien, spalio 30 dieną. Bet šįkart jis užduos mįslę ateities archeologams: kodėl įėjimas į XV a. pastatą XXI amžiuje buvo sustiprintas geležiniais ramsčiais?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.