8 000 metų skeletai – raktas į žmonijos priešistorę

Prieš 40 000 metų pietryčių Aziją apgyvendinusios medžiotojų-rinkėjų bendruomenės šiuolaikinių antropologų vadinamos Hòabìnhian. Deja, kiek žinoma, šios bendruomenės gyvavo dar iki tol, kai atsirado žemdirbystė - o vėliau paprasčiausiai pasimetė istorijoje.

Harvardo universiteto (Masačusetsas, JAV) mokslininkai atlikę atskirą tyrimą taip pat naudojo DNR analizes, kad sužinotų kaip migracija paveikė pietryčių Azijos žmonių išvaizdą per paskutinius 50 tūkst. metų. <br>123RF nuotr.
Harvardo universiteto (Masačusetsas, JAV) mokslininkai atlikę atskirą tyrimą taip pat naudojo DNR analizes, kad sužinotų kaip migracija paveikė pietryčių Azijos žmonių išvaizdą per paskutinius 50 tūkst. metų. <br>123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2019, 8:35 PM

Mokslininkai spėlioja, kad Hòabìnhian bendruomenės galėjo prisitaikyti ir pradėti dirbti žemę - arba kitos migruojančios gentys iš Kinijos ilgainiui asimiliavo jų bendruomenę.

Tačiau naujas tarptautinis tyrimas, kuriam vadovavo evoliucijos genetikas iš Kembridžo universiteto  Eske Willerslevas teigia, kad nei viena iš šių hipotezių nepateikia visos tiesos.

„Mūsų tyrimas apima laikotarpį nuo Hòabìnhian bendruomenių gyvavimo laikotarpių iki geležies amžiaus. Sugebėjome atrasti, kad dabartinės pietryčių Azijos populiacijos yra kilusios iš mažiausiai 4 senovinių bendruomenių“, – aiškina vienas iš senovinės genetikos tyrinėtojų iš Kopenhagos universiteto, Fernando Racimo.

Savo tyrimui mokslininkai analizavo DNR, gautus iš senovės žmonių skeletų, rastų Malaizijoje, Tailande, Filipinuose, Vietname, Indonezijoje, Laose ir Japonijoje. Visi jie yra maždaug 8 tūkst. metų senumo.

Iš viso buvo ištirti 26 žmonių genomai (visa DNR seka viename chromosomų rinkinyje) – 25 iš pietryčių Azijoje rastų skeletų, vienas iš Japonijos. Gauti rezultatai buvo palyginti su dabartinų pietryčių Azijos gyventojų DNR.

Rezultatai rodo, kad žemdirbystės atsiradimas ir tautos, migruojančios iš ir į pietryčių Aziją, sudarė daug sudėtingesnę situaciją, nei dabar aiškinama.

„Nei viena iki šiol sukurta interpretacija neatitinka pietryčių Azijos istorijos sudėtingumo. Tiek Hòabìnhian medžiotojai-rinkėjai, tiek rytų Azijos žemdirbiai prisidėjo prie dabartinės pietryčių Azijos įvairovės, migracijos taip pat paveikė pietryčių Azijos salas ir Vietnamą“, – rašoma tyrime.

Harvardo universiteto mokslininkai atlikę atskirą tyrimą taip pat naudojo DNR analizes - kad sužinotų, kaip migracija paveikė pietryčių Azijos žmonių išvaizdą per paskutinius 50 tūkst. metų.

Abiejų tyrimų rezultatai ne tik padeda išspręsti ilgai trukusius ginčus dėl pietryčių Azijos priešistorės, bet ir atskleidžia naują požiūrį į evoliucinę genetiką šiame pasaulio regione, kuris nėra labai tinkamas DNR išsaugojimui dėl didelio karščio ir drėgno klimato.

„Mes įdėjome labai daug pastangų, kad iš tropinės pietryčių Azijos radinių išgautume šiuos DNR pavyzdžius. Jie suteikia mums daug informacijos apie šio regiono žmonių genetiką. Tai, kad sugebėjome išgauti 26 žmonių genomus, yra neįtikėtina“, – sako E.Willerslev.

Parengta pagal livescience.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.