Lietuviai kuria pasaulyje dar neegzistuojantį kraujo tyrimų jutiklį

Trijų brolių įsteigta bendrovė „Brolis Semiconductors“ su 12 darbuotojų komanda kuria iki šiol pasaulyje neegzistuojantį kraujo tyrimų spektrofotometrinį jutiklį su į jį įmontuotu lazeriu, į kurio kūrimą jau investuota beveik 10 mln. eurų.

 Išradimas būtų ypač aktualus cukriniu debetu sergantiems žmonėms, o taip pat padėtų gelbėti gyvybes – galėtų užfiksuoti sepsio atsiradimą.<br> V.Balkūno nuotr.
 Išradimas būtų ypač aktualus cukriniu debetu sergantiems žmonėms, o taip pat padėtų gelbėti gyvybes – galėtų užfiksuoti sepsio atsiradimą.<br> V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-06 21:03

Šio medicininio prietaiso kūrėjai po dviejų metų pasauliui ketina pasiūlyti aukštųjų technologijų kraujo matuoklį su unikaliu sensoriumi, kuris pagerintų gyvenimą šimtams milijonų žmonių, sekmadienį pranešė TV3 „Žinios“.

„Brolis Semiconductors“ vienas įkūrėjų Augustinas Vizbaras sako, kad matuoklis kainuos iki 10 dolerių arba eurų.

„Tokia jo ta kaina leis, kad tokia technologija pasieks kiekvieną iš mūsų – kiekvienas vartotojas turės galimybe tą sensorių turėtų pas save – ar tai bus kaip priedas laikrodyje ar telefone“, – sako jis.

Toks jutiklis galės analizuoti kraujyje esančius medžiagų apykaitos produktus – metobolitus bei kraujo molekules. Kristijonas Vizbaras sako, kad prietaisas būtų naudojamas neinvaziniam matavimui per odą. Tyrimui atlikti nereikėtų įdurti į pirštą ar veną ir adata paimti kraujo.

„Mūsų sensoriaus unikalumas yra toks, kad būtų matuojama tiesioginį fotoną, t.y. šviesos dalelės sąveiką su ta molekule, t.y., fotono ir fenono interakcija, tokiu būdu tas signalas, kurį mes registruojame, yra tiesioginis atsakas tos molekulės, kurią norime pamatuoti“, sako A. Vizbaras.

Išradimas būtų ypač aktualus cukriniu debetu sergantiems žmonėms, o taip pat padėtų gelbėti gyvybes – galėtų užfiksuoti sepsio atsiradimą.

Šiuo metu jau yra atliekami eksperimentai ir jutiklio veikimą išbando 30 žmonių komanda.

Pasak A. Vizbaro, jutiklis Lietuvoje ir Belgijoje kuriamas nuo 2013 metų ir už šią inovaciją yra gautas ne vienas apdovanojimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.