Senukas dar turi parako: reaktorius pirmą kartą pagamino daugiau energijos, nei pats sunaudojo

Fizikų komanda iš San Diego pakeitė seno tokamako reaktoriaus „DIII-D“ plazmos kameros orientaciją.

  Nuo 1980-ųjų metų veikiantis tokamako reaktorius „DIII-D“ pademonstravo netikėtus rezultatus.<br> „General Atomics“ nuotr.
  Nuo 1980-ųjų metų veikiantis tokamako reaktorius „DIII-D“ pademonstravo netikėtus rezultatus.<br> „General Atomics“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Verbickas

2019-04-04 08:24, atnaujinta 2019-04-04 08:32

Senukas, kuris veikia dar nuo 1980-ųjų metų, iškart pademonstravo netikėtus rezultatus. Remiantis „Ars Technica“, reaktoriuje iškart padidėjo spaudimas – iki tokio lygio, kad tai atitiktų sintezės galios reakcijų reikalavimus, o energijos lygis buvo daug didesnis, nei tikėtasi.

Plazma taip pat buvo stabilesnė – o tai yra itin reikšmingas dalykas, kai reikia stebėti tokamako viduje vykstančias sintezės reakcijas.

Vis dėlto nors tai skamba kaip puikios žinios, tačiau „praktikoje DIII-D niekada negalės pasiekti reikiamos temperatūros ar slėgio, būtinų sintezės reakcijai.“ Priežastis yra ta, kad DIII-D yra nepakankamo dydžio.

Mokslininkai supranta, kad didesnio masto branduolių sintezės reaktoriai gali būti perspektyvesni bei rodyti dar geresnius rezultatus. Dabar fizikų komanda tikisi įvykdyti dar vieną panašų eksperimentą, bet panaudodami didesnę galią. Galbūt „senukas“ dar ne viską parodė ką gali ir nauji rezultatai vėl nustebins?

Plačiau su tyrimų rezultatais galite susipažinti moksliniame žurnale „Physical Review Letters“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti