Rastas Europoje gyvenusio „žmogaus-dramblio“ kapas, bet medikai iki šiol neturi paaiškinimo

Praėjo beveik 130 metų nuo Josepho Merricko – dar kitaip žinomo kaip žmogaus-dramblio – mirties. Jo skeletas nuo pat 1890 metų yra laikomas Londono ligoninėje, tačiau niekas nežino, kur buvo palaidoti jo minkštieji audiniai – na, bent jau niekur tai nebuvo oficialiai paskelbta. Tačiau Jo Vigor-Mungovin sako, kad pagaliau šią mįslę įminė.

 Pirmaisiais savo gyvenimo metais Josephas Merrickas buvo sveikas vaikas, tačiau ilgainiui jam ėmė reikštis keisti simptomai.<br> A. Montagu nuotr.
 Pirmaisiais savo gyvenimo metais Josephas Merrickas buvo sveikas vaikas, tačiau ilgainiui jam ėmė reikštis keisti simptomai.<br> A. Montagu nuotr.
 Josephas Merrickas - realybėje ir kaip būtų atrodęs, jei būtų buvęs sveikas.
 Josephas Merrickas - realybėje ir kaip būtų atrodęs, jei būtų buvęs sveikas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 9, 2019, 7:26 AM, atnaujinta May 9, 2019, 8:00 AM

Ji, rašydama J.Merricko biografiją, atliko įvairius tyrimus ir galiausiai atrado, kad žmogaus dramblio likę palaikai gali būti Londono kapinėse, viename iš nepažymėtų kapų.

Įdomu tai, kad šis atradimas yra susijęs su kitu žinomu žmogumi – Džeku Skerdiku. Autorė teigia, kad daugelis jo aukų 1888 metais buvo nužudyti tame pačiame rajone, kuriame mirė J.Merrickas. Taip ji nusprendė patyrinėti Londono kapinių įrašus, nes čia buvo palaidotos dvi Džeko Skerdiko aukos – Catherina Eddowe ir Mary Ann Nichols. Galiausiai ji rado nepažymėtą kapą, kurio įrašai viską atitinka idealiai.

„Parašyta, kad laidojimas įvyko 1890 metų balandžio 24 dieną, o J.Merrickas mirė tų pačių metų balandžio 11 dieną. Taip pat parašyta, kad prieš mirtį jo namai buvo Londono ligoninė, o amžius 28 metai. Taip, iš tikrųjų jam buvo 27, bet jo gimimo data buvo dažnai painiojama. Taip pat minima, kad jo koroneris (žmogus, tiriantis staiga mirusių asmenų mirties priežastis) buvo Wynneas Baxteris, o taip buvo iš tiesų. Viskas atitinka, tai negali būti paprasčiausias sutapimas“, – BBC sakė J.V. Mungovin.

Žmogaus dramblio istorija

J.Merrickas gimė Lesteryje (Anglijoje) 1862 metais. Pirmaisiais savo gyvenimo metais jis buvo sveikas vaikas, tačiau ilgainiui jam ėmė reikštis keisti simptomai. Visą likusį gyvenimą žmonės jį žinojo tik dėl keistos ligos – nenormalių ataugų ant odos ir kaulų, o ypač ant jo galvos ir dešinės rankos. J.Merrickas kurį laiko gyveno prieglaudoje, o galiausiai buvo paimtas į „išsigimėlių trupę“, kuri kartu su cirku keliavo po Europą.

Viename iš tokių pasirodymų jį pastebėjo vienas Londono gydytojas – Frederickas Trevesas, kuris galiausiai grąžino J.Merricką į Londoną. Ligoninėje jis buvo detaliai tyrinėjamas, jo apžiūrėti atvykdavo net gydytojai iš kitų miestų. Žmogus-dramblys mirė 1890 metų balandžio 11 dieną, kai jam buvo 27 metai. Manoma, kad jis užduso nuo savo galvos svorio, bandydamas atsigulti.

J.Merricko istorija iki šiol domina žmones. Jis yra minimas daugelyje knygų, spektaklių ir filmų. Vienas žinomiausių – 1980 m. Davido Lyncho režisuotas „Žmogus-drambys“.

Įdomu tai, kad net ir šiandien, turint pažangias medicinos technologijas, nėra aišku kas sukėlė tokią vyro būklę. 1986 metais du mokslininkai pasiūlė, kad šį genetinį sutrikimą galėjo sukelti Protėjaus sindromas – retas genetinis sutrikimas, identifikuotas tik 1979 metais. Kiti mokslininkai teigia, kad J.Merrickas kentėjo tiek nuo Protėjaus sindromo, tiek nuo neurofibramatozės – sutrikimo, dėl kurio augliai auga nerviniuose audiniuose.

Tačiau J.Merricko palaikų tyrimai visas šias teorijas paneigė. Kitaip sakant, iki šiol nėra aišku nuo kokios ligos kentėjo žmogus dramblys.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.