Astrologijos keliai ir klystkeliai: nuo šlepečių iš negyvų balandžių iki numirėlių rankų

Neištikimos žmonos, venerinės ligos ir velniai – štai apie ką pasakojama neseniai suskaitmenintuose 400 metų senumo knygų puslapiuose.

Pora žymių astrologų siūlė gydymą nuleidžiant kraują arba avint „balandžių šlepetes“ – kai du negyvi balandžiai buvo skrodžiami ir aunami ant kojų<br> 123RF iliustr.
Pora žymių astrologų siūlė gydymą nuleidžiant kraują arba avint „balandžių šlepetes“ – kai du negyvi balandžiai buvo skrodžiami ir aunami ant kojų<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2019, 2:32 AM

Jos priklauso vienam liūdnai pagarsėjusiam astrologui ir gydytojui Simonui Formanui (1552-1611 m.) bei jo pasekėjui astrologui Richardui Napierui. Jie abu gyveno Anglijoje ir siūlė savo paslaugas žmonėms, kurie norėjo užsitikrinti gerą sveikatą.

Šie du astrologai siūlė įvairius „vaistus“, kurie turėjo tariamai padėti žmonėms nuleidžiant kraują arba avint „balandžių šlepetės“ – kai du išskorsti balandžiai aunami ant kojų.

Užrašų lobynas

S.Formanas gimė Viltšyre ir daug laiko praleido Oksfordo universitete studijuodamas mediciną bei astrologiją. 1592 metais jis išgyveno marą – o tai pagerino jo, kaip gydytojo, reputaciją. Šiandien yra išlikę visi astrologo užrašai, parašyti nuo 1596 iki 1603 metų – ir apimantys apie 80 000 patarimų – o juos visus galima rasti šioje svetainėje.

Paiešką šiose knygose galima atlikti pagal datą, asmenis, pacientų simptomus arba kitokius veiksnius, iš kurių keli atspindi keistąją S.Formano asmenybės pusę.

„Mes turėjome sukurti net ir kategoriją, skirtą asmens persekiojimams“, – sako Kembridžo universiteto istorikas L.Kasselis.

jies teigia, kad S.Formanas buvo „nemalonus žmogus ir narcizas“, kuris dažnai stengėsi suvilioti savo pacientus. Išvis, labai nedidelė dalis jo darbo atitiktų šiuolaikinius medicinos etikos standartus, pastebi mokslininkas.

Nepaisant to, jo užrašai vis tiek yra didelis lobis mokslininkams – nes jie gali sužinoti daug daugiau apie to meto mediciną ir gydymo metodus. Kai kurios istorijos, aprašomos knygose, yra tragiškos. Čia yra pasakojama apie 38 metų Alice Woodward, kuri pas R.Napierą atėjo besilaukdama aštuntą kartą. Po visų nėštumų, išskyrus vieną, moteris pagimdė negyvus kūdikius.

Ankstyvieji gydymo metodai

S.Formanas ir R.Napieras stengėsi padėti savo pacientams pasitelkdami ir astrologiją. Jie išrašydavo jiems vaistus, kurie tuo metu atrodė tinkami – dažniausiai tai būdavo kraujo nuleidimas, o kartais ir vaistažolės (tarp jų ir tabakas).

Kiti šių astrologų gydymo metodai buvo itin keisti. Kartais žmogui buvo siūlomi milteliai, sumalti iš iš mirusio žmogaus kaukolės, o kartais norint pasveikti būdavo siūloma paliesti mirusio žmogaus ranką. Labai dažnai astrologai siūlydavo savo pacientams perskrosti du balandžius ir užsidėti juos ant kojų, kaip šlepetes. O kai kurie „vaistai“ būdavo net ir toksiški, nes turėdavo savyje gyvsidabrio.

Didelė dalis ligų, kurias norėdavo išsigydyti žmonės, atėję pas R.Napierą ir S.Formaną, buvo psichologinės. Astrologai dalį savo pacientų apibūdino kaip „lunatikus“ arba „sergančius širdyje“. Pasitaikė 168 atvejai, kai pacientai buvo linkę į savižudybę, o dalis jų vėliau ir nusižudė. Kartais šios problemos buvo suverčiamos raganoms ar velniams.

Pats S.Formanas pagarsėjo labai įdomia karjera. „Barber-Surgeons“ kompanija buvo atėmusi jo gydytojo licenziją, ir astrologas turėjo praleisti net šiek tiek laiko kalėjime. S.Formanas mirė 1611 metais – ir po savęs paliko daugybę užrašų, leidžiančių šiandienos mokslininkams sužinoti daug daugiau apie to meto mediciną.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.