Išaiškėjo: FTB tyrė sniego žmogaus plaukus

JAV Federalinių tyrimų biuras išviešino aštuntojo dešimtmečio bylas, susijusias su Sniego žmogaus (arba Didžiapėdžio, angl. Bigfoot, o viena iš indėnų kalbų dar žinomo ir kaip Sasquatch) paieškomis. Tarp jų – ir 1976 m. Didžiapėdžio informacijos centro pateiktų plaukų mėginių analizę.

 JAV Federalinių tyrimų biuras išviešino aštuntojo dešimtmečio bylas, susijusias su Sniego žmogaus  paieškomis.<br> 123RF nuotr.
 JAV Federalinių tyrimų biuras išviešino aštuntojo dešimtmečio bylas, susijusias su Sniego žmogaus  paieškomis.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2019, 8:27 AM

Bylų pakete yra ir susirašinėjimas tarp Didžiapėdžių medžiotojo Peterio Byrne’o ir FTB direktoriaus pavaduotojo Jay’aus Cochrano Jaunesniojo.

1976 m. lapkričio 24 d. P.Byrne’as rašė: „Mes nedažnai susiduriame su plaukais, kurių negalime identifikuoti – bet dabar turime apie jų apie 15, ant nedidelio odos lopinėlio. Tai yra pirmieji, kuriuos mes gavome per šešerius metus, ir jaučiame, kad jie gali būti svarbūs“.

J.Cochrano atsakyme rašoma, kad FTB fizinių įrodymų analizes paprastai atlieka tik nusikaltimų atvejais, tačiau „kartais, konkrečiais atvejais, siekiant pasitarnauti mokslui, mes darom išimtis iš tokios bendros politikos“. Trumpai tariant, FTB sutiko ištirti minėtus plaukus ir audinius.

NBC teigimu, tai buvo pirmas kartas, kai FTB ėmėsi tirti plaukų pavyzdžius, siekiant išsiaiškinti, ar jie priklauso Sniego žmogui, ar ne. J.Cochranas aiškino, kad procesas apėmė ir morfologinį tyrimą (įskaitant šaknų struktūrą, šerdies struktūrą ir prieodžio storį) ir palyginimą su kitais žinomos kilmės mėginiais.

Na ir žinoma, visai nenuostabu, kad paaiškėjo, jog tiriamieji plaukai priklauso elniui.

Taigi, nors FTB tariamus Sniego žmogaus įrodymus paneigė – tačiau nepaisant įrodymų trūkumo ar jų menkumo (neryški vaizdinė medžiaga ir abejotini pėdsakai), JAV kriptozoologinio padaro paieška vis dar vyksta, rašo „IFL Science“.

Štai 2018 m. moteris padavė į teismą Kalifornijos valstiją už tai, kad Didžiapėdžio nepripažįsta kaip rūšies, nors vienas nelaimėlis buvo pašautas vien dėl to, kad šaulys jį palaikė Sasquatchu.

Iš tisų, tikėjimas Sniego žmogumi Amerikoje yra pakankamai dažnas. Praėjusiais metais Chapmano universiteto atlikta apklausa parodė, kad šia kriptozoologine būtybe tiki 21 proc. amerikiečių. Tai – nemažas šuolis nuo 2016 m., kai tada tikinčiųjų buvo tik 7,2 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.